Байден прилетів до Женеви, де зустрінеться з Путіним

Літак Байдена в аеропорту "Куантран"
Фото: EPA

Президент США Джо Байден прибув до Женеви, де завтра, 16 червня, відбудеться його зустріч із російським лідером Володимиром Путіним, повідомляє телеканал CNN.

Байдена зустрів президент Швейцарії Гай Пармелін.

Фото: EPA

Путін прибуде на саміт до Женеви безпосередньо в день переговорів, говорив ТАСС прессекретар Кремля Дмитро Пєсков. Сьогодні оголосили графік саміту двох президентів.

Контекст:

Байден і Путін зустрінуться в Женеві 16 червня на віллі XVIII століття, яку обгороджено барикадами та колючим дротом. У Білому домі заявляли, що саміт Байдена і Путіна – не подарунок Росії і що президент США не має наміру йти на поступки главі Кремля. Путін зазначив, що не очікує "нічого проривного" від зустрічі з Байденом.

У Кремлі повідомляли, що Путін і Байден під час зустрічі обговорять актуальні питання міжнародного порядку денного, "включно з боротьбою з пандемією коронавірусу і врегулюванням регіональних конфліктів".

Коментуючи зустріч із президентом РФ, у Білому домі заявляли, що Байдену важливо сісти з Путіним "віч-на-віч", щоб "чітко визначити, якими є наші позиції, щоб зрозуміти, які його позиції", а також "спробувати врегулювати розбіжності й визначити сфери, у яких ми можемо домогтися прогресу".

Прессекретарка Білого дому Джен Псакі розповідала, що на зустрічі Байден планує говорити з Путіним про ситуацію в Україні й Білорусі.

Байден запропонував Путіну зустрітися на найвищому рівні "для обговорення всього спектра питань, що стоять перед США й Росією", під час телефонної розмови 13 квітня на тлі ескалації ситуації на Донбасі. Байден підкреслив "незмінну підтримку Сполученими Штатами суверенітету й територіальної цілісності України", висловив занепокоєння нарощуванням військової присутності Росії на кордоні з Україною й в окупованому Криму.

У березні – квітні США ввели кілька пакетів санкцій проти РФ за отруєння й переслідування російського опозиціонера Навального та втручання в американські вибори. Також США вирішили вислати з країни 10 співробітників російського посольства у Вашингтоні. За даними Білого дому, серед них є представники російських спецслужб.

Росія у відповідь опублікувала список американців, яким заборонили в'їзд на територію країни. Серед них – генпрокурор США Меррік Гарланд і директор ФБР Крістофер Рей. Крім цього, вислали 10 співробітників посольства США в Москві, а американському послу Джону Саллівану рекомендували повернутися на батьківщину для консультацій.

14 травня прем'єр-міністр Росії Михайло Мішустін підписав розпорядження, що затвердило перелік держав, які влада РФ звинувачує в недружніх діях. До нього ввійшли дві країни – США та Чехія. Згідно з документом, дипломатичні представництва США не можуть брати до себе на роботу громадян РФ.