Байден про ідею Польщі з німецькими танками: Україна отримає всю необхідну допомогу

Байдена запитали, чи підтримує він ініціативу Польщі
Фото: ЕРА
Президент США Джо Байден 20 січня пообіцяв, що Україна отримає всю необхідну допомогу для війни з російськими військами. Про це він сказав, відповідаючи на запитання журналіста після заходу у Білому домі, повідомив CNN.

Один із репортерів викрикнув запитання, чи підтримує президент США ініціативу Польщі щодо надання Україні німецьких танків Leopard 2.

Байден, як зазначає канал, відповів: "Україна отримає всю необхідну допомогу".

Німецькі ЗМІ повідомляли 18 січня, що канцлер Німеччини Олаф Шольц обговорював тему постачання танків в Україну з Байденом і заявив співрозмовнику, що Німеччина готова передати в Україну танки Leopard 2, але лише за умови, що США також нададуть Україні бойові танки Abrams.

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус 19 січня сказав, що йому про такий зв'язок невідомо.

20 січня наявність такої умови заперечував і глава Пентагону Ллойд Остін.

"Я думаю, ви чули, як міністр оборони Німеччини сказав раніше сьогодні, що немає жодного зв'язку між наданням M1 [Abrams] і наданням Leopard, і я думаю, він висловився досить чітко", – сказав Остін на брифінгу за підсумками зустрічі союзників України на авіабазі Рамштайн у Німеччині, цитату наводить сайт Пентагону.

Контекст:

Дискусії щодо надання Україні німецьких танків Leopard тривають протягом останніх місяців.

20 січня відбулося восьме засідання союзників у форматі "Рамштайн". Президент України Володимир Зеленський звернувся до учасників засідання та закликав прискорити темпи надання Україні військової допомоги, дати винищувачі F-16, танки, далекобійні ракети.

Міністр оборони ФРН Борис Пісторіус заявив за підсумками зустрічі, що про надання Україні німецьких танків Leopard союзники поки не домовилися. Президент Володимир Зеленський зазначив, що восьмий "Рамштайн" зміцнить стійкість України, "але за рішення про сучасні танки доведеться ще поборотися".

Поки про надання Україні основних танків західного зразка оголосила лише Великобританія. Окрім того, протягом останнього тижня низка країн оголосила про пакети допомоги Україні, до них увійшли артилерія, бронетехніка та системи ППО, включно із ЗРК Patriot.