Байден продовжив на рік санкції проти Білорусі

Джо Байден заявив, що дії влади Білорусі становлять надзвичайну загрозу національній безпеці та зовнішній політиці Сполучених Штатів, і продовжив санкції щодо цієї країни
Фото: EPA
Президент США Джозеф Байден продовжив дію національної надзвичайної ситуації у зв'язку із діями та політикою режиму Республіки Білорусь, що передбачає продовження санкцій проти влади цієї країни, повідомив 13 червня офіційний сайт Білого дому.

"Дії та політика деяких членів уряду Білорусі й інших осіб, а також шкідлива діяльність білоруського режиму та давні зловживання і далі становлять незвичну та надзвичайну загрозу національній безпеці й зовнішній політиці Сполучених Штатів", – заявив американський лідер.

Із цієї причини, зазначив Байден, національний надзвичайний стан, оголошений указом №13405, який розширили в указі №14038, має продовжувати діяти після 16 червня 2022 року.

Надзвичайне становище через дії керівництва Білорусі було введено у США 16 червня 2006 року (указ №13405) через недемократичні вибори в березні 2006 року, порушення прав людини, політичні репресії та корупцію.

У 2021 році Байден розширив сферу дії надзвичайного стану (указ №14038), враховуючи фальсифікацію президентських виборів та репресії після 9 серпня 2020 року, які призвели до ліквідації політичної опозиції, а також загрози для міжнародних цивільних авіаперевезень у Білорусі (інцидент із літаком Ryanair).

Контекст:

Західні країни вводили й розширювали санкції проти Білорусі кілька разів. Низку обмежувальних заходів Євросоюз, США та інші країни ввели проти відповідальних за фальсифікацію результатів президентських виборів 2020 року і насильницьке придушення мирних протестів у Білорусі. У 2021 році Захід ввів низку санкцій, зокрема секторальні, у відповідь на примусове приземлення літака Ryanair у Мінську.

24 лютого США оголосили про запровадження санкцій проти Білорусі за підтримку вторгнення РФ до України. Під обмеження потрапили держбанки та чиновники, зокрема міністр оборони.

Прем'єр-міністр Білорусі Роман Головченко 16 травня визнав, що обсяг заблокованого через санкції експорту до ЄС та США становить приблизно $16–18 млрд на рік.

19 травня видання The Wall Street Journal повідомило, що влада США розглядає можливість шестимісячного скасування санкцій щодо промисловості Білорусі з виробництва калійних добрив, щоб полегшити експорт українського зерна.