Байден у "великій промові" пояснить американському народу, чому США важливо й далі надавати допомогу Україні – Білий дім

В адміністрації Байдена хочуть переконатися, що обидві палати Конгресу США дотримуються своєї обіцянки щодо підтримки України, зазначила Жан-П'єр
Фото: The White House / Flickr

Президент США Джо Байден у спеціальному зверненні хоче пояснити американському народу, наскільки важливо надавати допомогу Україні в її боротьбі проти російської агресії. Про це на брифінгу розповіла прессекретарка Білого дому Карін Жан-П'єр.

За її словами, двопартійна більшість у Сенаті США й у Палаті представників надалі підтримує надання допомоги Україні.

Як зазначила Жан-П'єр, в адміністрації Байдена хочуть переконатися, що обидві палати Конгресу США дотримуються своєї обіцянки.

"Ми хочемо переконатися, що ці зобов'язання перед народом України триватимуть. І що нічого не змінилося відтоді, як вони дуже публічно про це говорили, – наголосила спікерка Білого дому. – Було б великою помилкою, якщо ми не продовжимо це робити. І це те, що президент чітко дав зрозуміти".

Жан-П'єр висловила занепокоєність щодо невеликої групи республіканців у Палаті представників, які "спричиняють хаос".

Байден анонсував 4 жовтня, що виступить із "великою промовою" щодо питання України – чому США та союзникам критично важливо виконати свої зобов'язання.

Президент на тлі відставки спікера Палати представників Кевіна Маккарті наголосив, що його непокоїть питання підтримки Конгресом США додаткового фінансування України.

Контекст:

30 вересня Маккарті закликав американський Сенат прибрати гроші на допомогу Україні із законопроєкту про додаткові витрати, щоб запобігти зупиненню роботи федерального уряду (шатдауну).

Маккарті написав в X 30 вересня, що двопартійна пропозиція Сенату щодо збереження фінансування уряду до 17 листопада, у яку входить допомога Україні, "не має перспектив і була мертвою відразу після появи", назвавши цей законопроєкт "помилковим".

З ініціативою відставки Маккарті виступив його однопартієць Метт Гетц, який висловлював невдоволення тим, що спікер пішов на компроміс із демократами та забезпечив ухвалення 45-денного бюджету, щоб уникнути шатдауну. Він також звинувачував Маккарті в тому, що той нібито погодив із Байденом "таємну угоду" щодо фінансування України.

3 жовтня Палата представників проголосувала за відставку Маккарті з посади спікера.

Того самого дня у Білому домі заявили, що більшість республіканців підтримує надання Україні додаткової допомоги.