Байден заявив, що Путін "точно не хоче холодної війни"

Байден (праворуч) заявив, що Путін (ліворуч) схвильований тим, що Сполучені Штати хочуть "скинути його режим"
Фото: EPA

Президент Росії Володимир Путін не прагне холодної війни зі Сполученими Штатами. Таке припущення висловив президент США Джо Байден 16 червня на пресконференції в Женеві після зустрічі з главою Кремля, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

"Я думаю, що він точно не хоче холодної війни зараз. Ось риторичне запитання я вам поставлю. У вас кордон тисячі кілометрів із Китаєм, і Китай спробує стати найпотужнішою економікою світу. І військовою державою теж. І ви розумієте, що [ваша] економічна ситуація погана, необхідно активніше сприяти зростанню економіки", – зазначив Байден.

Він підкреслив, що ні США, ні РФ не зацікавлені в тому, щоб відновили холодну війну.

"Я дійсно вважаю, що він так само думає. Він розуміє це. Але це не означає, що він готовий дійсно скласти зброю і сказати: "Давай". Думаю, він досі занепокоєний тим, що його "оточують вороги". І він досі занепокоєний тим, що ми "дійсно намагаємося скинути його режим". І ось це його хвилює. Але я не думаю, що є якісь такі основні фактори, які впливають на відносини зі Сполученими Штатами", – заявив президент США.

Контекст:

Байден і Путін сьогодні зустрілися в Женеві на віллі XVIII століття, обгородженій барикадами і колючим дротом. У Білому домі заявляли, що саміт Байдена і Путіна – не подарунок Росії і що президент США не має наміру йти на поступки главі Кремля. Путін зазначив, що не очікує "нічого проривного" від зустрічі з Байденом.

У Кремлі повідомляли, що Путін і Байден під час зустрічі обговорять актуальні питання міжнародного порядку денного, "включно з боротьбою з пандемією коронавірусу і врегулюванням регіональних конфліктів".

Коментуючи зустріч із президентом РФ, у Білому домі заявляли, що Байдену важливо сісти з Путіним "віч-на-віч", щоб "чітко визначити, якими є наші позиції, щоб зрозуміти, які його позиції", а також "спробувати врегулювати розбіжності й визначити сфери, у яких ми можемо домогтися прогресу".

Прессекретарка Білого дому Джен Псакі розповідала, що на зустрічі Байден планує говорити з Путіним про ситуацію в Україні й Білорусі.

Байден запропонував Путіну зустрітися на найвищому рівні "для обговорення всього спектра питань, що стоять перед США і Росією", під час телефонної розмови 13 квітня на тлі ескалації ситуації на Донбасі. Байден підкреслив "незмінну підтримку Сполученими Штатами суверенітету й територіальної цілісності України", висловив занепокоєння нарощуванням військової присутності Росії на кордоні з Україною й в окупованому Криму.