Байден заявив, що США передадуть бідним країнам 500 млн доз вакцин від Pfizer/BioNTech

США пожертвують вакцини 92 країнам із низьким і середнім рівнем доходу
Фото: EPA
Президент США Джо Байден 10 червня повідомив, що Сполучені Штати передадуть 500 млн доз вакцин проти коронавірусу від Pfizer/BioNTech 92 країнам із низьким і середнім рівнем доходу. Заяву опубліковали у Twitter президента.

"Ці вакцини врятують мільйони життів у всьому світі й будуть американського виробництва", – підкреслив Байден.

Про намір США виділити бідним країнам 500 млн доз вакцин 9 червня повідомило агентство Reuters із посиланням на три джерела. За даними співрозмовників, адміністрація Байдена планує передати 200 млн доз 2021 року й ще 300 млн доз у першій половині 2022 року в 92 країни з низькими доходами та країни Африканського союзу. Пожертвування проводитимуть через глобальний механізм COVAX.

Контекст:

17 травня Байден заявляв, що до кінця червня 2021 року Сполучені Штати скерують 80 млн доз вакцин, щоб допомогти країнам, які борються з пандемією коронавірусу. Держсекретар США Ентоні Блінкен повідомляв 1 червня, що влада США поінформує про розподіл вакцини "десь протягом наступного тижня або двох тижнів".

Як пише CNN, Байден заявляв, що США нададуть іншим країнам 60 млн доз вакцини від AstraZeneca, а також препарати фірм Moderna, Pfizer і Johnson & Johnson.

3 червня Білий дім повідомив про плани на розподіл перших 25 млн доз вакцини проти коронавірусу з приблизно 80 млн доз, які країна має намір передати іншим державам. Серед одержувачів буде й Україна, але точна кількість доз, які отримає країна, поки невідома.