Березовець: У Страсбурзі місцевий вірменський Майдан. Люди не хочуть спілкуватися з росіянами

За словами Березовця, вірмени у Страсбурзі скандують "Саргсян убивця!"
Фото: Тарас Березовець / Facebook

Політолог Тарас Березовець розповів, що йому довелося показати свій український паспорт вірменам, які протестують біля ПАРЄ, щоб із ними поговорити.

У Франції біля Палацу Європи протестують противники нового прем'єр-міністра Вірменії Сержа Саргсяна. Про це 23 квітня написав у Facebook президент Фонду національних стратегій Тарас Березовець.

"У Страсбурзі під Палацом Європи, де засідає ПАРЄ, місцевий вірменський Майдан. Налаштовані мирно, скандують "Саргсян – убивця!" Люди не хочуть спілкуватися з росіянами, довелося діставати і показувати український паспорт", – написав він.

9 квітня Вірменія перейшла до парламентської форми правління. Армен Саркісян став першим президентом країни, обраним у парламенті. До цього главу держави у Вірменії обирали на всенародному голосуванні. Із 2008-го до 2018 року президентом був Саргсян.

16 квітня демонстранти почали акцію громадянської непокори проти прем'єрства Саргсяна, який також є головою керівної партії Вірменії.

Лідер протестів Нікол Пашинян заявив 17 квітня про початок оксамитової революції. Цього дня на спеціальному засіданні Національних зборів (парламенту) Вірменії Саргсяна обрали прем'єр-міністром.

18 квітня протестувальники взяли в облогу його резиденцію на вулиці Баграмяна в Єревані, правоохоронці почали масові затримання.

22 квітня пройшла зустріч Саргсяна з Пашиняном. Вона тривала трохи більше ніж три хвилини. Після провалу переговорів опозиція відновила протестну акцію, правоохоронці затримали Пашиняна.

За даними "Интерфакса", 22 квітня у Вірменії затримали приблизно 100 осіб. Згідно з інформацією Генпрокуратури Вірменії, затримано, зокрема, трьох депутатів Національних зборів.

Євросоюз закликав владу країни звільнити затриманих учасників протесту, які не порушували закону.