"Безкарність призводить до деградації". Навальний заявив, що Слідчий комітет РФ відмовився перевіряти групу його ймовірних отруйників із ФСБ

Навального отруїли в серпні 2020 року
Фото: EPA
Опозиціонер Олексій Навальний заявив, що в Росії проводити перевірки щодо його отруєння ніхто не буде, "навіть якщо вбивць зловлять практично на місці злочину".

Головне військове слідче управління Слідчого комітету Росії відмовило в перевірці учасників групи ФСБ, яку підозрюють у причетності до отруєння російського опозиціонера Олексія Навального. Відповідний документ 14 січня Навальний опублікував у своєму блозі.

Заяву до Слідчого комітету Росії подав юрист Фонду боротьби з корупцією Владлен Лось.

В офіційній відповіді йому повідомили, що "конкретних даних про обставини, які вказують на ознаки злочину в діях співробітників ФСБ Росії, у заявах не міститься".

У відомстві зазначили, що передали заяву до слідчого управління на транспорті МВС у Сибірському федеральному окрузі, де триває процесуальна перевірка за фактом госпіталізації Навального в Омську.

"Навіть якщо вбивць зловлять практично на місці злочину, виявлять їхні поїздки, справжні імена, паспорти прикриття, а потім один з убивць усе розбовкає по звичайному зв'язку, їм усе одно нічого не буде. Ніхто навіть не проводитиме перевірки. Безкарність призводить до деградації", – заявив Навальний.

Літак, яким Навальний летів із Томська в Москву, екстрено сів в Омську через погіршення стану політика 20 серпня 2020 року. Опозиціонер спочатку потрапив до лікарні в Омську, а 22 серпня його доправили до берлінської клініки "Шаріте".

Німецький уряд 2 вересня повідомив, що в організмі Навального знайшли сліди речовини, схожої за складом на "Новачок". Біологічний матеріал, який узяли в політика, досліджувала спеціальна лабораторія збройних сил Німеччини. Факт отруєння Навального речовиною із групи "Новачок" підтвердили також лабораторії у Франції і Швеції.

Навальний був у комі 18 днів. 22 вересня політика виписали з клініки, він проходив реабілітацію у Німеччині.

У міністерстві закордонних справ РФ сказали, що заяви про отруєння Навального не підкріплені фактами. Глава Служби зовнішньої розвідки РФ Сергій Наришкін стверджував, що на момент вильоту до Німеччини слідів отрути в організмі політика не було.

14 грудня оприлюднили розслідування Bellingcat, The Insider, CNN і Der Spiegel, у якому повідомляли, що Навального отруїла група співробітників ФСБ. За даними розслідувачів, це була друга протягом двох місяців спроба отруєння – під час першої, у липні 2020-го, постраждала дружина опозиціонера Юлія. Політик сказав, що знає імена отруйників. Опозиціонер наголосив, що вважає замах на себе терористичним актом, організованим ФСБ за наказом президента РФ Володимира Путіна.

21 грудня Навальний оприлюднив відео, як він телефонував імовірному співробітнику ФСБ, члену групи отруйників Костянтину Кудрявцеву. Політик назвався помічником секретаря Радбезу РФ Миколи Патрушева і "попросив прояснити моменти, необхідні для доповіді начальству". Співрозмовник Навального підтвердив факт проведення операції і сказав, що той вижив лише завдяки збігу обставин, а також розповів, що отруйну речовину нанесли на його спідню білизну. У ФСБ назвали підробкою розмову Навального з імовірним отруйником.

17 січня опозиціонер планує повернутися в Росію.