Білий дім просить Конгрес США виділити на оборону рекордний бюджет для мирного часу – Reuters

Адміністрація Байдена передала рекордну пропозицію щодо бюджету на оборону, пишуть ЗМІ
Фото: EPA
Адміністрація президента США Джо Байдена передала до Конгресу проєкт оборонного бюджету США на 2024-й фінансовий рік, який передбачає видатки у розмірі $886 млрд. Про це повідомляє Reuters 13 березня.

Проєкт передбачає виділення $842 млрд Пентагону та $44 млрд на оборонні програми Федерального бюро розслідувань, міністерства енергетики та інших відомств. Також до нього входять підвищення зарплати військовим на 5,2% та найбільше за всю історію фінансування досліджень і розроблень.

Зазначають, що загальна сума перевищує оборонний бюджет попереднього року на $28 млрд. Reuters повідомляє, що це найбільший запит на оборону у мирний час. Це може бути пов'язаним з імовірною затяжною війною в Україні і потенційними воєнними конфліктами з Китаєм і РФ.

Вперше передбачають закупівлю ракет та інших боєприпасів за багаторічними контрактами, тоді як зазвичай це передбачено лише для літаків і кораблів. Зокрема, планують закупівлі складних ракет, які призначені для "ширшої стратегії", пише Reuters.

Очікуваний бюджет також прискорює темпи закупівлі винищувачів F-35. На дослідження та розроблення Пентагону планують виділити рекордну суму в розмірі $145 млрд. Ці кошти планують спрямувати на розроблення нової зброї, такої як гіперзвукові ракети, які можуть ухилятися від передових радіолокаційних систем, зазначає агентство.

Контекст:

Президент США Джо Байден підписав оборонний бюджет країни на 2023 рік 23 грудня. Його обсяг був рекордним і становив $858 млрд – на $45 млрд більше, ніж пропонував сам Байден. У ньому передбачено кошти для України. Про це повідомила пресслужба Білого дому.

США після нападу РФ 24 лютого минулого року виділили Україні допомогу у сфері безпеки на суму приблизно $32,2 млрд, зазначили в Пентагоні на початку березня 2023 року.