Біля готелю у Грузії, де, імовірно, перебуває дочка Лаврова, почали затримувати протестувальників. За даними ЗМІ, вона приїхала на весілля брата свого чоловіка-росіянина

Поліція затримала вже 16 людей – ЗМІ
Скріншот: TvMtavari / Facebook
У районі готелю Kvareli Lake Resort у грузинському регіоні Кахеті, де, імовірно, перебуває дочка міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова, почали затримувати учасників акції протесту. Про це 20 травня повідомляє видання Sova.

За даними журналістів, біля готельного комплексу мобілізовано співробітників поліції та спецпризначенців. Ситуація стала напружуватися після того, як активісти почали закидати яйцями мікроавтобуси, що виїжджали з готелю, вигукуючи "росіянам не місце у Грузії". Присутні вимагають від громадян РФ негайно покинути територію готелю, акція триває, незважаючи на затримання.

"Новости-Грузия" публікують відео з місця протесту. За їхніми даними, затримано вже 16 людей.

У готелі 20 травня мають відбутися урочистості, які стосуються родича Лаврова: брат його зятя, Олександра Винокурова, напередодні розписався зі своєю нареченою у Тбілісі, а гостей запрошено на святкування у Kvareli Lake Resort. Напередодні ввечері грузинські соцмережі поширили повідомлення, що серед гостей буде й донька глави російського МЗС – Катерина Винокурова (Лаврова).

Після повідомлення, що родичі російського політика приїхали відпочивати у Грузію, користувачі Facebook протягом кількох годин написали на сторінці готелю десятки гнівних відгуків, називаючи власників зрадниками, які забули, що РФ окупувала п'яту частину території Грузії. Готель у відповідь заявив, що жодних "гостей із прізвищем Лаврови" в готелі не зареєстровано.

"Ми хочемо відреагувати на дезінформацію, яку поширюють у ЗМІ! Заявляємо, що прибуття дочки Лаврова у Kvareli Lake Resort не відповідає дійсності, у нас не зафіксовано і раніше не фіксували постояльця із прізвищем Лавров", написали в готелі, проте це не зупинило потоку обурення.

Лідер керівної партії Грузії Іраклій Кобахідзе назвав акції проти прямого авіасполучення з Росією і сьогоднішні протести через приїзд дочки Лаврова "ксенофобією", повідомляють "Новости-Грузия".

"Це відгалуження ліберально-фашистської агітації, і я закликаю всіх утриматися. У Грузії немає місця ксенофобії", сказав Кобахідзе, припустивши, що протестувальники хочуть зірвати туристичний сезон.

Контекст:

Протести в Кахетії відбуваються на тлі скандального відновлення прямого авіасполучення між Росією та Грузією, перерваного у 2019 році. 10 травня президент РФ Володимир Путін підписав укази про скасування візового режиму для громадян Грузії та дозвіл прямого авіасполучення із цією країною з 15 травня. Міністерство закордонних справ Росії також відкликало рекомендацію для росіян утриматися від поїздок до Грузії. Виконувати прямі авіарейси до Росії і назад уже розпочали російська авіакомпанія "Азимут" і грузинська Georgian Airways.

Голова фракції "Слуга народу" у Верховній Раді України Давид Арахамія, коментуючи це рішення, заявив, що жодна країна, яка поважає себе, не співпрацює із Росією. "Браво. Чекаю з нетерпінням новин про заміну ларі на рубль. Нас більше нічого не здивує", – написав він у Facebook.

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі 10 травня заявила, що країна має ввести для громадян Росії обмеження на безвізове перебування на строк 90 днів. Вона назвала кроки Кремля "провокацією", яка має компенсувати крах і поразку, яких Росія зазнає у війні з Україною.

Понад 100 неурядових організацій звинуватили грузинську владу в саботажі здобуття статусу кандидата на вступ до Євросоюзу через відновлення авіасполучення з Росією. Відповідну заяву під назвою "Російський літак не сяде в ЄС" 18 травня опублікувала організація Transparency International Georgia.

19 травня, у день прибуття першого прямого рейсу "Азимута" з Москви, у Тбіліському аеропорту відбулося кілька акцій протесту.