Білорусь збирається до кінця березня виготовляти російську вакцину проти COVID-19 "Супутник V"

У Білорусі випустили 15 тис. ампул першої партії вакцини "Супутник V"
Фото: EPA

Білоруські фахівці планують щомісяця виготовляти у країні майже 500 тис. доз російської вакцини проти COVID-19 "Супутник V", сказав заступник міністра охорони здоров'я Білорусі Дмитро Чередниченко.

У Білорусі збираються виготовляти російську вакцину проти COVID-19 "Супутник V" із кінця березня. Такі плани озвучив заступник міністра охорони здоров'я Білорусі Дмитро Чередниченко в інтерв'ю державному білоруському телеканалу ONT 7 березня.

"З 3031 березня ми вже виготовлятимемо вакцину. Заплановано виробництво 500 тис. доз щомісяця. Для нас головне – наситити наш ринок, оскільки першочергове завдання – вакцинація громадян Білорусі. Коли з'явиться можливість, і її передбачено договором, тоді можна буде експортувати вакцину", – заявив він.

Чередниченко впевнений у високій ефективності та мінімальній кількості побічних ефектів від щеплень препаратом "Супутник V". За його словами, 26 лютого у країні випустили 15 тис. ампул першої, валідаційної партії російської вакцини. Їх розлили на майданчиках фармацевтичного підприємства "Белмедпрепарати".

Зараз ця партія проходить експертизу в російському інституті імені Гамалії на стійкість і ефективність, повідомив заступник міністра.

"Ми зараз працюємо з вакциною "Супутник V", із Sinopharm – китайською вакциною, але не забуваємо і про інших виробників, перемовини ведуть. Ми відкриті для всіх. І як професіонали довіряємо лише доказовій медицині. Тому та вакцина, яка в нас є, це вакцина з доведеною високою ефективністю і з малою кількістю побічних ефектів", – підкреслив Чередниченко.

Вакцину "Супутник V" зареєстрували в Росії 11 серпня минулого року. Президент Росії Володимир Путін стверджував, що вона є ефективною, формує стійкий імунітет і пройшла всі перевірки.

Вакцину критикувала наукова спільнота, оскільки її зареєстрували до проходження третьої фази клінічних випробувань. У Росії заявляли про 95-відсоткову ефективність. Міжнародний журнал The Lancet писав про ефективність на рівні 91,6%.

Водночас кілька російських учених зазначали, що прискорений підхід до реєстрації вакцини суперечить науковим і етичним нормам розроблення ліків. Росіяни, які отримали щеплення, скаржилися на різні побічні ефекти – жар, втрату нюху, підвищений тиск.

У Євросоюзі вакцини "Супутник V" не схвалено. У Росії проводять масову вакцинацію вітчизняним препаратом, його також схвалили, за даними виробника, в Аргентині, Болівії, Сербії, Алжирі, Палестині, Венесуелі, Парагваї та низці інших країн.

Голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн під час виступу у Брюсселі 17 лютого висловила здивування тим, що Росія пропонує іншим країнам "Супутник V", не вакцинувавши власне населення. Єврокомісія на початку березня заявила, що не веде перемовин про купівлю вакцини "Супутник V", незважаючи на те, що регуляторний орган ЄС почав розглядати її для можливого схвалення.