Білоруська компанія PandaDoc закриває проєкт допомоги колишнім бійцям ОМОН після репресій із боку влади

На підтримку IT-фахівців у Білорусі відбувалися мітинги
Фото: tut.by

Після жорсткого розгону білоруськими силовиками протестантів на початку серпня IT-компанія PandaDoc створила проєкт допомоги бійцям ОМОН, які вирішать піти зі служби. Після цього в офісі компанії провели обшуки, а чотирьох її співробітників затримали, обвинувачуючи в шахрайстві.

Білоруська IT-компанія PandaDoc закриває проєкт допомоги колишнім бійцям ОМОН. Про це "Русской службе BBC" розповів її співзасновник Микита Мікадо.

У межах проєкту Protect Belarus, створеного після жорстких розгонів білоруських протестів, Мікадо почав надавати підтримку представникам силових відомств, які вирішили піти з органів. Міліціонерам пропонували юридичну та фінансову допомогу, оплату курсів перекваліфікації, зокрема курси IT.

2 вересня в мінському офісі компанії відбулися обшуки. 11 вересня чотирьох її співробітників обвинуватили в шахрайстві, вчиненому організованою групою або в особливо великому розмірі.

За словами Мікадо, затримані колеги не мали жодного стосунку до його проєкту, особливо не цікавилися політикою і протестами, а все, що відбулося, – спроба чинити тиск на самого бізнесмена.

Підприємець зазначає, що рішення про закриття проєкту ухвалив сам, його продиктовано турботою про безпеку колег. Проте про виконану роботу він не шкодує.

У Білорусі з 9 серпня тривають масові акції протесту. Учасники демонстрацій вважають, що результати голосування на виборах президента сфальсифіковано. За офіційними даними, перемогу здобув чинний президент Олександр Лукашенко, за якого проголосувало 80,1% виборців. Друге місце з 10,1% голосів посіла кандидатка від опозиції Світлана Тихановська. Водночас альтернативні екзитполи демонстрували протилежну картину – впевнену перемогу Тихановської.

Білоруські силовики жорстко розганяли мітинги, зокрема з використанням світлошумових гранат, гумових куль і водометів. За час протестів затримали приблизно 10 тис. демонстрантів, сотні дістали травми і поранення. За офіційними даними, загинуло четверо учасників мітингів.