Білоруський канал повідомив фейк про висунення Лукашенка на Нобелівську премію миру

Лукашенко 23 вересня вшосте вступив на посаду президента
Фото: president.gov.by

Сайт сатиричних новин "Панорама" опублікував новину про те, що президента Білорусі Олександра Лукашенка номінували на здобуття Нобелівської премії миру. Державний канал ОНТ дав це повідомлення у своєму Telegram-каналі.

29 вересня білоруський державний телеканал ОНТ опублікував у Telegram-каналі фейкове повідомлення про висунення президента Білорусі Олександра Лукашенка на Нобелівську премію.

"Гідний кандидат", – зазначено в пості.

Фейк, який поширив державний телеканал та ще кілька російських і білоруських ЗМІ, з'явився 27 вересня на сайті сатиричного видання "Панорама". Видання написало, що заявку на висунення Лукашенка як глави держави, який "не допустив анархії, іноземної інтервенції і громадянської війни" в Нобелівський комітет направила членкиня президентської ради з розвитку науки, доцентка Білоруського державного педагогічного університету імені Максима Танка Галина Коваленко.

"Мені надійшло повідомлення з Осло, у якому йдеться, що Нобелівський комітет затвердив мою заявку на висунення Олександра Григоровича Лукашенка на Нобелівську премію миру. Я вважаю, що наш президент більше від усіх заслуговує на цю премію, тому що він зберіг мир у державі. Інших кандидатів просто притягнуто за вуха", – ідеться в повідомленні.

За інформацією "Медузи", насправді Галини Коваленко з такими регаліями не існує. Доцентка БДПУ Коваленко зустрічається тільки у двох матеріалах "Панорами" – про висунення Лукашенка на Нобелівську премію і про те, що 82% росіян хотіли б бачити його на посаді президента своєї країни.

Лукашенко 23 вересня вшосте вступив на посаду президента. Церемонія інавгурації відбулася в Палаці незалежності в Мінську таємно. Уперше в історії Білорусі її не анонсували. Усупереч вимозі законодавства, церемонію не транслювали по телебаченню.

Інавгурація Лукашенка відбулася на тлі масових акцій протесту, які тривають у країні з 9 серпня. Учасники демонстрацій вважають, що результати голосування на виборах президента Білорусі сфальсифікували. За офіційними даними, перемогу здобув Лукашенко, за якого проголосувало 80,1% виборців. Друге місце з 10,1% голосів посіла кандидатка від опозиції Світлана Тихановська. Водночас альтернативні екзитполи демонстрували протилежну картину – впевнену перемогу Тихановської.

Нобелівську премію миру щорічно присуджують особам і організаціям, які зробили видатний внесок у зміцнення миру. Її вручають із 1901 року.