Білоруський ОМОН побив жителів селища, які несли звернення місцевої влади

Серед затриманих був депутат Олександр Гримать
Фото: rh.by

У своєму зверненні жителі Лебедєва закликали владу покласти край насильству і вирішити конфлікт через мирні переговори.

Білоруський ОМОН побив і затримав приблизно 10 місцевих жителів, які несли до виконавчого комітету агромістечка Лебедєве колективне звернення. Про це повідомило видання "Рэгіянальная газета" у Telegram.

За інформацією видання, серед затриманих був депутат Олександр Гримать.

"У Лебедєві (Молодечненський район) ОМОН почав бити і затримувати мирних людей, які колективно несли звернення в сільвиконком. Омонівці нецензурно висловлювалися і кричали на людей, що вони хочуть продати країну", – ідеться в повідомленні.

У своєму зверненні жителі Лебедєва закликають покласти край беззаконню і насильству та розв'язати конфлікт через мирні переговори.

Із 9 серпня у великих містах Білорусі почалися протести. Мітингувальники звинувачують владу у фальсифікації результатів президентських виборів. Вони збираються ввечері на мітинги, а вночі розходяться. Для розгону протестувальників силовики застосовують спецзасоби, зокрема в Мінську використовували світлошумові гранати, гумові кулі і водомети.

У МВС Білорусі розповіли, що під час протестів 9 серпня затримали 3 тис. осіб, 10 серпня – ще 2 тис., 11 серпня кількість затриманих перевищила тисячу. Їм інкримінують масові заворушення, хуліганство та опір співробітникам міліції.

За офіційними даними, під час сутичок постраждало кілька сотень людей, одна особа загинула. У МВС Білорусі заявили, що 10 серпня в Мінську в руці демонстранта вибухнув вибуховий пристрій. Але очевидці повідомили телеканалу "Белсат", що чоловік помер унаслідок влучання світлошумової гранати.

За попередніми даними Центрвиборчкому країни, найбільше голосів на виборах набрав чинний президент Олександр Лукашенко (80,2%), друге місце посіла опозиційна кандидатка Світлана Тихановська – 9,9%. Решта кандидатів здобула менше ніж 2%. ЦВК Білорусі планує оголосити остаточні результати виборів 14 серпня.

Іноземні держави та міжнародні організації закликали владу Білорусі утриматися від насильства. З такими заявами, зокрема, виступили США, ЄС, Україна, Польща, Литва та інші. У США та ЄС заявили, що вибори в Білорусі не були вільними і демократичними.