Білоруську опозиціонерку Колесникову відправили в СІЗО

Батькові Колесникової запропонували привезти дочці передачу
Фото: EPA

Керівник слідчої групи головного слідчого управління Слідкому Білорусі Юрій Василюк зателефонував батькові білоруської опозиціонерки Марії Колесникової та повідомив, що вона в СІЗО.

Членкиню президії координаційної ради білоруської опозиції Марію Колесникову відправили в СІЗО №1 у місті Мінськ. Про це TUT.BY повідомив її батько Олександр Колесников.

За словами чоловіка, йому зателефонував керівник слідчої групи головного слідчого управління Слідкому Білорусі Юрій Василюк і повідомив, що його дочку заарештували. Колесникову запропонували привезти в СІЗО передачу.

Уранці 7 вересня в Мінську невідомі затримали й вивезли Колесникову. Крім того, на зв'язок перестали виходити прессекретар координаційної ради Антон Родненков, а також виконавчий секретар ради Іван Кравцов.

Білоруські прикордонники 8 вересня розповіли, що Кравцов, Родненков і Колесникова вранці проходили прикордонний контроль на білорусько-українському кордоні. Спочатку представник Держприкордонкомітету Білорусі Антон Бичковський говорив, що кордон перетнули всі троє. Потім він заявив, що Колесникову "випхали" з машини на кордоні, а Родненкову і Кравцову вдалося втекти в Україну.

Держприкордонслужба України пізніше повідомила, що Родненков і Кравцов перебувають в Україні, а Колесникова в українську частину пункту пропуску не прибувала. Заступник глави МВС України Антон Геращенко заявив, що всіх трьох вивозили насильно, щоб скомпрометувати білоруську опозицію. Колесникову, за його словами, не змогли вивезти, оскільки "ця смілива жінка зробила дії по унеможливленню її переміщення через кордон".

Пізніше Кравцов і Родненков розповіли, що їх затримали в Мінську і провезли через білоруський прикордонний пункт. Коли вони вже перебували на нейтральній території, до них силою посадили Колесникову – вона кричала, що нікуди не поїде, після чого порвала свій паспорт, вилізла через вікно автомобіля й попрямувала назад до білоруського кордону.

До цього моменту Колесникова перебувала у білоруських прикордонників.