"Більше нагляду та підзвітності". Республіканці хочуть посилити контроль за допомогою України

Маккол сказав, що республіканці збираються забезпечити "більше нагляду, прозорості та підзвітності"
Фото: EPA
Двоє депутатів-республіканців пообіцяли ретельніше вивчити військову допомогу США Україні після того, як у січні партія здобуде більшість у Палаті представників. Про це пише агентство Bloomberg.

Майкл Маккол, який має очолити комісію із закордонних справ Палати представників, сказав, що республіканці збираються забезпечити "більше нагляду, прозорості й підзвітності".

Старший республіканець у комітеті з розвідки Майк Тернер критично відгукнувся про те, що лише частина допомоги у розмірі $40 млрд, яку передала очолювана демократами Палата представників, у травні пішла безпосередньо на озброєння України.

"Чи послаблює це нашу волю допомагати українському народу боротися? Ні. Але ми збираємося зробити це відповідально", – додав Маккол.

Контекст:

Від початку повномасштабного вторгнення Росії США надали Україні військову, гуманітарну та пряму економічну допомогу на $25 млрд.

США надають допомогу Україні переважно за системою "президентського скорочення" запасів Пентагону. Окрім того, США допомагають Україні в межах Ініціативи сприяння безпеці України (USAI) у тривалішій перспективі укладаючи контракти із промисловістю на виробництво зброї.

Окремо у Сполучених Штатах ухвалили закон про лендліз для України, згідно з яким США зможуть позичати або здавати в оренду засоби захисту Україні й іншим країнам Східної Європи. Амбасадорка України у США Оксана Маркарова пояснила, що для оборонної допомоги Україні міноборони США поки використовує програми безоплатного передавання зброї, а лендліз це додатковий інструмент, який застосовуватимуть у разі потреби.

17 листопада група членів Палати представників США від Республіканської партії зареєструвала проєкт резолюції, яка передбачає аудит коштів, наданих США Україні.