Boeing оштрафували на понад $2,5 млрд через катастрофи літаків 737 MАХ

Польоти Boeing 737 MAX зупинили в березні 2019 року після катастроф літаків Ethiopian Airlines і Lion Air

Фото: EPA

Майже $250 млн авіакомпанія Boeing заплатить як грошове покарання, ще майже $1,8 млрд – як компенсацію клієнтам компанії. Також $500 млн перерахують для виплат сім'ям загиблих в авіакатастрофах.

Міністерство юстиції США оштрафувало авіакомпанію Boeing на понад $2,5 млрд і звинуватило в шахрайстві у зв'язку з аваріями літаків моделі 737 MAX. Про це ідеться в заяві відомства 7 січня.

У міністерстві підкреслили, що компанія погодилася виплатити гроші для зняття кримінальних обвинувачень у справі аварій її найпопулярніших літаків 737 MAX.

Майже $250 млн Boeing заплатить як грошове покарання, ще майже $1,8 млрд – як компенсацію клієнтам компанії. Також $500 млн перерахують для виплат сім'ям загиблих в авіакатастрофах.

"Трагічні аварії на рейсах авіакомпаній Lion Air та Ethiopian Airlines виявили шахрайські дії співробітників одного із провідних світових виробників комерційних літаків. Співробітники Boeing вибрали шлях прибутку замість чесності, приховуючи важливу інформацію, яка стосується експлуатації літака 737 MAX, намагаючись приховати свій обман", – заявив виконувач обов'язків помічника генерального прокурора Девід Бернс.

Польоти Boeing 737 MAX зупинили в березні 2019 року після катастроф літаків Ethiopian Airlines і Lion Air. Загальна кількість жертв становила 346 людей.

Як з'ясувало слідство, причиною авіакатастроф була помилка у програмному забезпеченні, яка активувала систему поліпшення характеристик маневрування (MCAS) під час зльоту, що призводило до втрати контролю над літаком.

18 листопада 2020 року Федеральне управління цивільної авіації США зняло заборону на використання літаків Boeing 737 MAX, що відкрило шлях для зняття заборони на польоти в інших країнах світу. У компанії Boeing заявили, що виправили помилку в ПО.

Свій перший комерційний рейс після майже дворічної заборони Boeing 737 MAX здійснив на початку грудня 2020 року.