Британія назве Росію головною загрозою, а Китай – комерційним конкурентом – The Times

Великобританія із 2019 року вживає заходів щодо зростання впливу Росії та Китаю
Фото: ЕРА (архів)

В огляді безпеки, оборони та зовнішньої політики Великобританії Росію визнають "найбільшою державною загрозою" через агресивні вторгнення у водний та повітряний простір країни, зазначили ознайомлені з документом інформовані джерела газети The Times.

Великобританія назве Росію "ворожою державою", а Китай – "комерційним конкурентом" в огляді безпеки, оборони та зовнішньої політики, який прем'єр-міністр Борис Джонсон презентує 16 березня. Про це повідомила британська газета The Times 15 березня з посиланням на інформоване джерело.

У цьому огляді Росію визнають найбільшою державною загрозою через часті агресивні вторгнення у водний та повітряний простір Великобританії, а також готовність Москви вбивати своїх супротивників на території Великобританії.

Китай назвали конкурентом, який намагається красти інтелектуальну власність і становить загрозу економічній безпеці. Але це не те саме, що сталося в Солсбері, заявило джерело The Times у британському уряді, маючи на увазі отруєння російського розвідника Серія Сергія та його дочки Юлії нервово-паралітичним агентом "Новачок".

За словами іншого джерела, Росія є ворожою державою, а Китай – глобальним викликом. У випадку з Китаєм підхід має бути таким: змагайтеся, де це потрібно, співпрацюйте, коли це можливо, протидійте, де це необхідно, сказав співрозмовник газети.

У документі основний пріоритет для Великобританії на світовій арені – розв'язання проблеми зміни клімату.

Керівник британської контррозвідувальної служби MI5 Кен Маккаллум торік говорив, що розвідка Росії завдає найбільше проблем Великобританії. Говорячи про те, яка із країн буде найбільшою проблемою для Сполученого Королівства найближчим десятиліттям, Маккаллум назвав Китай і використав метеорологічну аналогію: РФ можна порівняти з поганою погодою, а КНР – із глобальною зміною клімату.

Із 2019 року уряд Великобританії вживає заходів, скеровані на протидію іноземному шпигунству, а також зростанню впливу Росії та Китаю.