Британська розвідка після отруєння Скрипаля перехопила повідомлення "посилку доставлено" – ЗМІ

Скрипаля і його дочку Юлію отруїли 4 березня
Фото: ЕРА

Фахівці Королівських військово-повітряних сил Великобританії у день отруєння колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля перехопили два повідомлення, які було надіслано із Сирії в Росію, пише Sunday Express.

Незабаром після отруєння у британському Солсбері колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля та його доньки Юлії розвідка Великобританії перехопила повідомлення, адресоване Москві, про те, що "посилку було доставлено". Про це повідомляє місцеве видання Sunday Express із посиланням на власні джерела.

У другому повідомленні йшлося, що дві людини встигли "успішно від'їхати".

Інсайдери видання поінформували, що обидва повідомлення було перехоплено фахівцями Королівських військово-повітряних сил Британії, які дислоковані на Кіпрі.

Повідомлення було надіслано до Москви з місця, розташованого неподалік від Дамаска.

Саме ці повідомлення, за даними видання, дали можливість прем'єр-міністру Великобританії Терезі Мей зробити заяву про причетність Росії до замаху на Скрипалів.

66-річного Скрипаля та його 33-річну доньку Юлію госпіталізували із симптомами отруєння у британському Солсбері 4 березня. Пізніше обоє вийшли із критичного стану. Слідство з'ясувало, що під час замаху використовували розроблений у Росії нервово-паралітичний агент "Новачок".

У відповідь на атаку приблизно 30 країн вислало російських дипломатів. Зі США депортували 60 представників РФ. Також Білий дім закрив Генконсульство РФ у Сіетлі. Кремль після цього оголосив персонами нон ґрата дипломатів із 25 країн.

Спікер МЗС РФ Марія Захарова заявляла, що "Новачок" ніколи не розробляли у РФ. За її словами, його могли створити у країнах Заходу колишні радянські вчені. Президент РФ Володимир Путін стверджував, що такі речовини здатні виготовляти приблизно 20 країн світу.

29 березня стало відомо, що Юлія Скрипаль отямилася і почала розмовляти, а 30 березня лікарі розповіли, що вона в лікарні почала їсти і пити.

3 квітня директор лабораторії оборонної науки і техніки Портон-Даун Гері Ейткенгед визнав, що експерти не змогли визначити, де було створено речовину, якою отруїли Скрипаля. Він зазначив, що для встановлення походження речовини необхідні матеріали, зокрема дані розвідки, до яких є доступ тільки в уряду.

За даними The Times, Великобританія заявила союзникам, що агент "Новачок" виготовили в лабораторії у Саратовській області РФ.

6 квітня стало відомо, що стан Сергія Скрипаля більше не є критичним.