Чеченський міністр про конфлікт із "Новой газетой": Слід вибачитися перед чеченським народом за огидну нісенітницю

Умаров: Не хвилюйтеся, чеченці не чіпають беззбройних людей, навіть якщо це негідники
Фото: minnac-chr.ru

Міністр із національної політики, зовнішніх зв'язків, друку та інформації Чечні Джамбулат Умаров назвав три умови, які слід виконати колективу "Новой газеты", щоб зупинити скандал, пов'язаний із публікацією про переслідування гомосексуалів у республіці та подальшими погрозами на адресу журналістів видання з боку чеченських старійшин.

Однією з умов припинення конфлікту з "Новой газетой" міністр із національної політики, зовнішніх зв'язків, друку та інформації Чечні Джамбулат Умаров назвав вибачення перед чеченським народом. Про це він написав у своєму Instagram.

"Не хвилюйтеся, чеченці не чіпають беззбройних людей, навіть якщо це негідники. Це, на жаль, підтверджує Ваше незнання наших вікових традицій. Зневажати – так, але не... У мене та ж тривога. Нам не потрібні скандали, сварки і, тим більше, безпідставні обвинувачення в тому, до чого ми не маємо стосунку. Даремно ви пишете про погрози, зачепившись за слово "відплата" у тексті, написаному обуреними богословами, які дуже часто самі гинуть від рук терористів", – пише Умаров.

За його словами, саме на таку реакцію можна було чекати від "войовничих чоловіків-горців", для яких навіть згадка "про смертний гріх Содому" вже є образою.

"Це мерзенна провокація, яку ваші наймити організували проти нашого народу напередодні головних виборів країни. Поки Чечнею керує Рамзан Кадиров – вірний і харизматичний соратник Путіна (російського президента Володимира Путіна. – "ГОРДОН"), ви не заспокоїтеся. Однак і ви, і ми, хоч і опоненти, але добре розуміємо, що насильство, в якому б вигляді воно не виражалося, неприпустиме. Тобто треба негайно припинити будь-які провокації, від кого б вони не виходили", – впевнений чеченський міністр.

Умаров назвав вимоги, які, на його думку, має виконати колектив "Новой газеты", щоб припинити "небезпечну суперечку".

"По-перше, слід вибачитися перед чеченським народом за ту огидну нісенітницю, яку ви поширили в ЗМІ, зокрема в соцмережах. По-друге, якщо таке вибачення відбудеться, то переконливо просимо надалі зобов'язати своїх колег, хоча б поверхово, ознайомитися з ментальною специфікою регіону і посилатися на реальні джерела, з якими вони працюють. По-третє, припиніть, нарешті, істерію щодо неіснуючих "погроз", щоб, не дай Боже, цим не скористалися ті, кому ваша газета набридла незрівнянно більше, ніж нам", – підсумував міністр.

1 квітня "Новая газета" опублікувала розслідування про переслідування геїв у Чечні. Пізніше газета розмістила історії потерпілих і очевидців.

Прес-секретар глави Чечні Альві Карімов назвав цю інформацію вигадкою і заявив, що не можна переслідувати тих, "кого немає в республіці".

3 квітня екстрене зібрання представників старійшин, ісламських богословів і лідерів громадської думки Чечні ухвалило "резолюцію відплати" за публікації про переслідування геїв у республіці.

У Кремлі повідомили, що стежать за ситуацією і виступають проти дій, які могли б загрожувати безпеці та життю журналістів.