Чехія і Словаччина спростували заяви МЗС РФ про причетність до розроблення газу "Новачок"

Стропніцький назвав заяви Захарової маніпулятивними
Фото: EPA

Міністр закордонних справ Чехії Мартін Стропніцький заявив, що країна проти необґрунтованих заяв щодо причетності до розроблення нервово-паралітичного агента "Новачок". Речник МЗС Словаччини Петер Суско відкинув будь-яку причетність країни до розроблення і використання хімічної зброї.

Чехія і Словаччина спростували причетність до розроблення нервово-паралітичного агента "Новачок", яким, імовірно, отруїли у Великобританії колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля та його доньку Юлію.

Міністр закордонних справ Чехії Мартін Стропніцький у Twitter назвав ці заяви маніпуляціями.

"Ми проти необґрунтованих тверджень про походження "Новачка". Це стандартний спосіб маніпулювання інформацією у публічному просторі, коли дуже спекулятивне повідомлення вкидають без можливості його довести. Ця інформація вперше з'явилася на сервері дезінформації Sputnik напередодні", – зазначив він.

Представник міністерства закордонних справ Словаччини Петер Суско також відкинув обвинувачення, пише видання Spravy.Pravda.

"Категорично відкидаємо, що Словаччина якось може бути пов'язана з хімічною зброєю – ідеться про четверте покоління чи інше – і її використанням", – сказав він.

17 березня спікер міністерства закордонних справ РФ Марія Захарова заявила, що газ "Новачок" ніколи не розробляли в РФ. За її словами, його могли створити у країнах Заходу колишні радянські вчені.

Окрім Словаччини та Чехії, обвинувачення Захарової відкинула Швеція.

4 березня 66-річного колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля та його 33-річну доньку Юлію госпіталізували в британському Солсбері із симптомами отруєння. До лікарні потрапив також поліцейський Нік Бейлі, який першим відвідав будинок Скрипаля. Усі троє досі перебувають у важкому стані.

Слідство з'ясувало, що під час замаху використовували розроблений у Росії нервово-паралітичний агент "Новачок". Про це в британському парламенті заявила прем'єр-міністр Тереза Мей. Вона вимагала від Кремля пояснити подію до вечора 13 березня, інакше Лондон буде вважати інцидент незаконним застосуванням сили Росією проти Великобританії. Позицію Великобританії підтримала влада ФранціїСШАНімеччини й Австралії.

Москва відмовилася пояснювати інцидент і висунула вимогу надати їй зразки речовини, якою отруїли Скрипалів. Наступного дня Великобританія вислала 23 російських дипломатів і припинила двосторонні контакти з Росією.

За словами міністра закордонних справ Великобританії Бориса Джонсона, "дуже ймовірно", що наказ про застосування нервово-паралітичного агента в Солсбері віддав особисто президент РФ Володимир Путін. У Кремлі назвали цю заяву "приголомшливим і непрощенним" порушенням дипломатичного етикету.

17 березня Росія оголосила персонами нон ґрата 23 британських дипломатів. У міністерстві закордонних справ Великобританії заявили, що чекали відповіді від Росії, але зазначили, що інцидент з отруєнням Скрипаля і його дочки "не має альтернативного пояснення, окрім провини російської держави".

Мей заявила, що Великобританія розгляне наступні кроки щодо РФ після вислання своїх дипломатів.