Червоний Хрест зупинив членство Білорусі. Серед причин – незаконна депортація українських дітей

Членство білоруського Червоного Хреста можуть відновити після виконання рішення й рекомендації міжнародного товариства
Фото: Белорусский Красный Крест / Belarus Red Cross / Facebook

Міжнародна федерація товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця зупинила членство Білорусі в організації. Про це федерація повідомила на своєму сайті 1 грудня.

"Зупинення є наслідком невиконання білоруським Червоним Хрестом вимоги про звільнення Дмитра Шевцова з посади генерального секретаря національного товариства. Це сталося після рішення правління МФТЧХіЧП від 3 жовтня 2023 року щодо розслідування обвинувачень проти генерального секретаря Червоного Хреста Білорусі через його заяви, зокрема про ядерну зброю й переміщення дітей у Білорусь, а також через його візит до Луганська й Донецька", – ідеться в повідомленні.

Шевцов кілька разів був на окупованому Росією Донбасі. Під час останньої поїздки він знявся в репортажі телеканалу "Беларусь 1", де зізнався, що його організація бере участь у вивезенні дітей з України.

Зупинення означає, що білоруський Червоний Хрест втрачає свої права як член МФТЧХіЧП. Будь-яке нове фінансування білоруського Червоного Хреста також буде зупинено. Окрім того, білоруське представництво не зможе брати участь у Генеральній асамблеї МФЧХіЧП, а також голосувати або бути обраним на будь-яких статутних зустрічах МФТЧХіЧП.

Членство білоруського Червоного Хреста можуть відновити після виконання рішення й рекомендації міжнародного товариства. 

"У разі катастрофи чи значної надзвичайної ситуації гуманітарний імператив переважатиме. Отже, МФТЧХіЧП оцінюватиме ситуацію спільно із владою та іншими зацікавленими сторонами, щоб визначити найкращий підхід для забезпечення гуманітарної допомоги уразливим громадам", – додали в організації.

Контекст:

У травні український омбудсмен Дмитро Лубінець заявив, що в України є докази того, що влада Білорусі бере участь у депортації українських дітей.

Група білоруських опозиціонерів – Національне антикризове управління – у травні заявила, що білоруська влада брала участь у незаконній депортації понад 2 тис. дітей з окупованих Росією територій України. За даними організації, 2150 українських дітей, включно із сиротами, віком від шести до 15 років вивезли у так звані табори відпочинку й санаторії на білоруській території.

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко в серпні підтвердив, що вивозить дітей зі сходу України "на оздоровлення", і заявив, що й далі робитиме це.

16 листопада Reuters із посиланням на дослідження Єльського університету повідомило, що понад 2400 дітей з України віком від шести до 17 років доправили до 13 закладів по всій Білорусі після повномасштабного вторгнення Росії.