Члени НАТО можуть ввести війська в Україну, якщо на саміті у Вільнюсі вона не дістане відчутних гарантій безпеки на шляху до Альянсу – Расмуссен

Україні необхідно дістати письмові гарантії безпеки, зазначив Расмуссен
Фото: EPA
Група країн НАТО може бути готова ввести війська на територію України, якщо країни  члени Альянсу, включно зі США, не нададуть Києву відчутних гарантій безпеки на саміті у Вільнюсі.

Про це заявив колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен, його 7 червня цитує The Guardian.

Зазначають, що Расмуссен здійснив поїздку Європою та Вашингтоном, щоб оцінити зміни в настроях напередодні саміту НАТО в Литві 11–12 липня.

Ексгенсек Альянсу попередив, що навіть якщо група держав надасть Києву гарантії безпеки, інші не дозволять зняти з порядку денного у Вільнюсі питання майбутнього членства України в НАТО.

За словами Расмуссена, "якщо НАТО не зможе домовитися про чіткий шлях просування України вперед, є явна можливість того, що деякі країни окремо можуть вжити заходів". Він не відкинув, що Польща братиме активну участь у цьому контексті на національній основі, а до неї приєднаються країни Балтії, "можливо, включно з можливістю введення військ".

На думку Расмуссена, поляки "серйозно замисляться про те, щоб зібрати коаліцію охочих, якщо Україна нічого не досягне у Вільнюсі" – "поляки відчувають, що занадто довго Західна Європа не слухала їхніх попереджень проти суто російського менталітету".

Колишній генсек Альянсу вважає, що звернення України по таку військову допомогу було б цілком законним.

Як зазначив Расмуссен, Україні необхідно дістати письмові гарантії безпеки, бажано – до саміту, але поза межами НАТО.

У ці гарантії, продовжив він, мають входити обмін розвідданими, спільне навчання з Україною, збільшення виробництва боєприпасів, оперативна сумісність НАТО та постачання зброї, достатні для стримування країни-агресора Росії від подальшого нападу.

Водночас гарантій безпеки для України буде недостатньо, попередив Расмуссен.

За його словами, "деякі союзники по НАТО можуть бути прихильниками гарантій безпеки, щоб уникнути реальної дискусії про прагнення України до членства", зокрема, вони сподіваються, що, "надавши гарантії безпеки, зможуть уникнути цього питання".

Расмуссен висловив думку, що це неможливо – "думаю, що питання про НАТО буде порушено на саміті у Вільнюсі". За підсумками розмов із кількома східноєвропейськими лідерами він розповів, що "є група міцних союзників зі східної частини Центральної Європи, які хочуть, щоб в України був хоча б чіткий шлях до членства в НАТО".

Расмуссен сказав, що навіть якщо на саміті у Вільнюсі не вдасться передати Україні запрошення вступити в НАТО, то можна було б послатися на можливість його надання наступного року.

Такий шлях до членства має унеможливлювати висування попередніх умов, як ПДЧ, чого не вимагали ні від Швеції, ні від Фінляндії на їхньому шляху до членства в НАТО, додав ексгенсек Альянсу.

На думку Расмуссена, "усе, що менше за це, буде розчаруванням для України".

Водночас він відкинув аргумент, що нібито Україні не можна пропонувати шлях до членства в НАТО до закінчення війни проти РФ. Це надасть президенту РФ Володимирові Путіну право вето, резюмував Расмуссен.

Контекст:

Україна активізувала співпрацю з НАТО 2014 року на тлі окупації Криму Росією та збройного конфлікту на Донбасі. Курс на вступ до Альянсу зафіксовано в Конституції України.

2018 року НАТО визнав за Україною статус країни-аспіранта – кандидата на членство в Альянсі, 2020-го Україна здобула статус партнера розширених можливостей.

14 червня 2021 року в Брюсселі відбувся саміт НАТО, у підсумковому комюніке якого зазначали, що Альянс підтримує входження України в НАТО.

30 вересня 2022 року – після того, як президент країни-агресора Росії Володимир Путін оголосив про анексію окупованої території України, – президент Володимир Зеленський повідомив, що Україна подає заявку в НАТО за прискореною процедурою.

Генсек Альянсу Єнс Столтенберг 30 листопада минулого року заявив, що попередньою умовою для початку переговорів про членство України в НАТО має стати її перемога і в цьому їй допомагають члени Альянсу.

Український президент приєднається до делегацій 40 країн – членів та партнерів Альянсу на саміті у Вільнюсі. 1 червня на саміті Європейської політичної спільноти у Молдові Зеленський заявив, що Україні 2023 року потрібні "чіткі" запрошення в НАТО та ЄС, а також гарантії безпеки на шляху до Альянсу.