Чоловік білоруської спортсменки Тимановської, який поїхав до Києва, отримав польську візу

Тимановська та її чоловік отримали гуманітарну візу Польщі
Фото: EPA
Легкоатлетка Христина Тимановська, яку влада Білорусі намагалася силоміць вивезти із Токіо до Мінська і зняла з Олімпіади, перебуває під опікою дипломатичних служб Польщі, а її чоловік Арсеній Зданевич вже отримав гуманітарну візу. Про це на пресконференції 4 серпня повідомив спікер уряду Польщі Петр Мюллер, пише Onet.

Водночас з міркувань безпеки він не став надавати додаткову інформацію про прибуття легкоатлетки до Варшави.

Мюллер зазначив, що Польща готова надати Тимановській "будь-яку допомогу", зокрема підтримку в її спортивній кар'єрі, "якщо вона побажає".

У міністерстві закордонних справ Австрії повідомляли 4 серпня, що Тимановська, яка отримала гуманітарну візу Польщі, з Токіо транзитом через Відень полетить до Варшави.

За даними джерел агентства Reuters у посольстві Польщі, Тимановську пересадили на літак до Австрії "в останню хвилину" з міркувань безпеки після того, як кілька журналістів забронювали місця на рейс до Польщі.

Контекст:

Тимановська 1 серпня заявила у соцмережах, що білоруські спортивні функціонери вирішили без її згоди виставити її на Олімпіаді на 400-метрівку, хоча вона бігає дистанції по 200 м. Це сталося тому, що білоруський НОК "накосячив" і у спортсменок, які мали вперше брати участь у Олімпіаді, не було достатньої кількості допінг-проб, пояснила Тимановська.

Коли ситуація стала публічною, НОК Білорусі зняв спортсменку зі змагань "у зв'язку з емоційно-психологічним станом". Її спробували посадити на літак до Мінська, за її словами – примусово. Тимановська  відмовилася їхати, оскільки остерігається, що в Білорусі її запроторять за ґрати. Утім, за словами легкоатлетки, в її історії політики немає.

Пізніше ЗМІ опублікували аудіозапис розмови Тимановської, ймовірно, з головним тренером збірної Білорусі Юрієм Моісевичем і начальником національної команди з легкої атлетики Артуром Шумаком. "Надійшла така вказівка: ти сьогодні вилітаєш додому... Якщо ти хочеш виступати далі за Республіку Білорусь, то послухай те, що тобі рекомендують: приїдь, поїдь додому, до батьків, куди завгодно", – говорять співрозмовники спортсменці. Їй також рекомендували "змиритися" і "не виставляти свою гординю", тому що "так люди суїцидом закінчують".

Спортсменка звернулася до Міжнародного олімпійського комітету і до поліції. Чехія і Польща запропонували їй захист і допомогу.

Чоловік Тимановської Арсеній Зданевич 2 серпня виїхав із Білорусі до Києва.

У МОК вимагали пояснень від Білорусі і допустили введення нових санкцій проти НОК країни у зв'язку з інцидентом із Тимановською.