Чотири скандинавські країни домовилися створити єдину систему ППО для протидії російській загрозі

Об'єднаний повітряний флот скандинавських країн за розмірами буде порівнянний із силами ВПС великої європейської держави
Фото: EPA

Фінляндія, Швеція, Норвегія і Данія домовилися про створення єдиної системи протиповітряної оборони для протидії загрозі з боку агресора  Росії. Про це повідомили командувачі військово-повітряних сил чотирьох країн 24 березня, пише Reuters.

Повідомляють, що 16 березня командувачі ВПС Швеції, Фінляндії, Норвегії і Данії підписали декларацію про поглиблення співробітництва. За даними Reuters, на підписанні листа про наміри минулого тижня на авіабазі "Рамштайн" у Німеччині був присутній глава ВПС НАТО генерал Джеймс Гекер, який також курирує ВПС США в регіоні.

Видання пише, що співпраця чотирьох країн охоплюватиме комплексне командування й управління, оперативне планування і виконання, гнучке розгортання сил, спільні навчання і тренування, а також спільне спостереження за повітряним простором.

Держави внаслідок об'єднання зусиль зможуть використовувати свої винищувачі як єдиний флот і хочуть діяти спільно, з огляду на вже відомі форми співробітництва в межах НАТО. У ВПС Данії зазначили, що вони хочуть розробити "скандинавську концепцію спільних повітряних операцій".

Командувач ВПС Данії генерал-майор Ян Дам заявив в інтерв'ю Reuters, що бажання інтегрувати військово-повітряні сили виникло після вторгнення Росії в Україну. За його оцінкою, об'єднаний повітряний флот чотирьох країн за розмірами можна порівняти із силами ВПС "великої європейської країни".

Він додав, що наразі Норвегія, Фінляндія, Данія і Швеція не використовують радіолокаційних даних із систем спостереження одна одної і хотіли б перевірити, чи зможуть більшою мірою інтегрувати спостереження за повітряним простором і спільно використовувати інформацію.

Контекст:

Як повідомляє Reuters, у Норвегії є 57 винищувачів F-16 і 37 винищувачів F-35, вона очікує на постачання ще 15 F-35. У Фінляндії є 62 винищувачі-бомбардувальники F/A-18 Hornet, вона замовила 64 F-35, у Данії є 58 F-16 і 27 замовлених F-35. У Швеції є понад 90 винищувачів Gripen. Як уточнює агентство, точних даних про те, скільки із цих літаків у робочому стані, немає.