Coca-Cola та Starbucks зупиняють роботу в РФ, PepsiCo вирішила припинити там продаж своєї газованої води

Компанія Coca-Cola назвала те, що відбувається в Україні, "жахливими подіями", але не згадала про вторгнення Росії
Фото: ЕРА
8 березня компанія Coca-Cola оголосила про рішення зупинити роботу в Росії.

"Наші серця – із людьми, які переживають жахливі наслідки цих трагічних подій в Україні", – ідеться у заяві, опублікованій на сайті компанії.

Фірма продовжить відслідковувати та оцінювати ситуацію "у міру розвитку обставин", заявили автори релізу, але не згадали про вторгнення Росії в Україну.

Серед брендів Coca-Cola безалкогольні газовані напої Coca-Cola, Sprite та Fanta. Продукцію компанії продають у 200 країнах, зазначено на її сайті.

Припинити роботу в Росії та закрити мережу своїх кав'ярень вирішили й у Starbucks.

"Ми засуджуємо неспровоковані, несправедливі та жахливі напади Росії на Україну й усім серцем співчуваємо всім постраждалим. Ми й далі спостерігаємо за розвитком трагічних подій і сьогодні вирішили зупинити всю ділову активність у Росії, включно з відвантаженнями всієї продукції Starbucks", – ідеться в заяві генерального директора Starbucks Кевіна Джонсона, опублікованій 8 березня.

Джонсон уточнив: ліцензований партнер компанії зупинить роботу магазинів Starbucks і підтримає майже 2 тис. своїх партнерів у Росії, "чиє матеріальне становище залежить від Starbucks".

Крім того, як пише Reuters, PepsiCo Inc вирішила припинити реалізацію газованої води в Росії, але продовжить продавати там "товари першої необхідності", такі як молоко та інші молочні продукти, дитячі суміші та дитяче харчування.

Агентство не пише, про які бренди йдеться, але перелік продукції PepsiCo, що представлена на російському ринку, вказаний на сайті компанії, зокрема, це дитяче харчування "Агуша", молочні продукти "Чудо", "Веселий молочник", кілька найменувань соків, снеків та газованих напоїв.

Раніше сьогодні про рішення закрити свої заклади в Росії заявила найбільша мережа ресторанів швидкого харчування у світі McDonald's.

Контекст:

Після того як президент РФ Володимир Путін 24 лютого оголосив про вторгнення Росії в Україну, а війська РФ атакували українські міста, багато компаній вирішили зупинити свою роботу в РФ. Загалом у списку, за даними Єльського університету станом на 7 березня, – більше ніж 250 компаній. З тих, що залишалися, крім Coca-Cola, Pepsi, McDonald's, були Nestle, Mars, Philip Morris, Starbucks, Unilever, Hilton, Marriott.

Через те, що Coca-Cola залишалася на російському ринку, в Україні закликали бойкотувати виробника.

Крім того, як пише видання The Page, платіжна система PayPal і майданчик eBay оголосили про зупинення роботи в Росії, Webmoney – про заборону трансакцій. Samsung pay та Paysera заблокували свої сервіси, American Express припинили роботу з банками РФ. Компанія Apple зупинила продаж продукції, Samsung зупинила постачання телефонів та чипів до РФ, Nokia припиняє постачання обладнання для мобільних операторів, AMD заборонила постачання мікрочипів та відеокарт.

Компанія Adidas відмовилася від роботи зі збірною РФ з футболу, Nike закриває всі магазини. Багато люксових брендів також тимчасово закрили свої магазини в РФ або зупинили онлайн-продажі. Серед них Louis Vuitton, Gucci, Balenciaga, Cartier та багато інших.

Виробники автомобілів Audi, Chevrolet, Cadillac, Ford, Mercedes, Jaguar, Harley Davidson, Volkswagen, Volvo, Porsche, Renault, Toyota, Scania, Mazda, Honda, Bentley, Aston Martin, Ducati, Lamborghini, Land Rover виходять з ринку. BMW закриває свої заводи та блокує постачання, співробітників 141 сервісного центру Mitsubishi звільнили.

Виходять з ринку РФ і великі ретейлери: Metro, IKEA, Jysk, Lego. Припинили також прокат своїх фільмів у РФ найбільші кіностудії: Disney, Warner Bros, Sony, Paramount та Universal Pictures.