Crew Dragon компанії SpaceX повернув на Землю чотирьох членів екіпажу МКС

Члени екіпажу МКС провели на орбіті понад 150 днів
Фото: NASA / Twitter
12 березня о 3.02 за київським часом пілотований космічний корабель Crew Dragon американської компанії SpaceX здійснив приводнення біля узбережжя штату Флорида у США. Про це повідомляє сайт SpaceX.

На Землю після 157-денного перебування на Міжнародній космічній станції (МКС) на кораблі повернулися члени місії Crew-5, куди входять американські астронавти Ніколь Манн і Джош Кассада, японський астронавт Коічі Ваката та російська космонавтка Анна Кікіна.

Crew Dragon здійснив приводнення в морі, спустившись на парашутах. Звідти корабель виловили спеціальною технікою.

Контекст:

Crew Dragon стартував на МКС 2 березня з космічного центру NASA у Флориді. На ньому на орбіту вирушили астронавти NASA Стівен Бовен (командир корабля) й Вуді Гобург, астронавт з ОАЕ Султан аль-Неяді, а також російський космонавт Андрій Федяєв.

Стикування з МКС відбулося 3 березня в автоматичному режимі.

Наразі на МКС живуть також американський астронавт Френк Рубіо та російські космонавти Сергій Прокоп'єв і Дмитро Петелін, які прибули у вересні 2022 року на борту російського космічного корабля "Союз МС-22". Спочатку планували, що їхня місія завершиться в березні 2023 року, але через витік охолоджувальної рідини на кораблі "Союз МС-22" ухвалили рішення скерувати по них корабель "Союз МС-23". Повернення Рубіо, Прокоп'єва і Петеліна наразі заплановано на "друге півріччя 2023 року", повідомляв "Роскосмос".