Делегація Південної Кореї відвідає Україну цього тижня

Юн Сок Йоль заявив, що перед поїздкою до України представники Сеула проведуть брифінг для обороннного комітету ЄС
Фото: EPA

Південнокорейська делегація відвідає Україну цього тижня, щоб поділитись інформацією про скерування військ КНДР до Росії й обговорити заходи співпраці. Про це 28 жовтня заявив президент Південної Кореї Юн Сок Йоль, пише агентство Yonhap.

Про цей план він також повідомив генсека НАТО Марка Рютте. Лідер Південної Кореї висловив сподівання, що під керівництвом генерального секретаря Альянс "подвоїть зусилля щодо моніторингу і блокування незаконної співпраці між Росією і Північною Кореєю".

29 жовтня південнокорейська делегація має намір провести брифінг для комітету ЄС із питань політики і безпеки, а потім відвідати Україну, щоб зустрітися з представниками розвідки й оборони, обмінятися оперативною інформацією та обговорити заходи співпраці, ідеться в повідомленні.

Юн Сок Йоль наголосив, що військове співробітництво між Росією і Північною Кореєю, яке він назвав незаконним, підриває "заснований на правилах міжнародний порядок і становить загрозу миру на Корейському півострові й у всьому світі".

Лідер Південної Кореї закликав до негайного виведення північнокорейських військ і припинення військової співпраці між Москвою і Пхеньяном.

Контекст:

Перші повідомлення про залучення військ КНДР до участі у війні на боці країни-агресора з'явилися на початку жовтня. Пізніше цю інформацію підтвердили представники української та південнокорейської розвідок. 14 жовтня президент України Володимир Зеленський заявив про вступ Північної Кореї у війну на боці РФ.

ЗМІ писали, що військові інженери з КНДР уже допомагають РФ завдавати ударів балістичними ракетами по Україні. Окрім того, у ГУР повідомляли, що ще 11 тис. північнокорейських військових проходять підготовку на Далекому Сході в РФ і вони будуть готові воювати в Україні вже 1 листопада. Розвідка Південної Кореї має у своєму розпорядженні дані, які свідчать, що Північна Корея скерувала в РФ 3 тис. військових і до кінця року скерує загалом 10 тис. військових.

23 жовтня, за даними ГУР МО, перші військові з КНДР прибули на фронт – їх зафіксували в Курській області РФ.

У Кремлі 21 жовтня не підтвердили й не спростували перекидання північнокорейських військових на полігони в РФ. Представник КНДР в ООН 22 жовтня назвав "стереотипними чутками" ці повідомлення, але глава Пентагону Ллойд Остін наступного дня заявив, що є докази присутності північнокорейських військ у РФ. 28 жовтня генеральний секретар НАТО Марк Рютте підтвердив участь північнокорейських військових у війні РФ проти України.

22 жовтня Yonhap повідомило, що у відповідь на участь КНДР у війні проти України на боці Росії Південна Корея розглядає можливість надати Україні військову допомогу і скерувати в Україну військових "для моніторингу тактики й бойових можливостей" північнокорейських спецпризначенців.

24 жовтня президент Південної Кореї Юн Сок Йоль заявив, що може розглянути можливість надання зброї Україні залежно від того, наскільки тісно Росія співпрацюватиме з Північною Кореєю у військовій сфері. Юн Сок Йоль зазначив, що поки Сеул не надає Україні летальної зброї. Водночас Південна Корея може переглянути свою позицію і діяти гнучкіше залежно від воєнної активності Північної Кореї.