Депутат Держдуми від "Единой России" запропонував ударити ядерною ракетою по штату Невада

Федоров запропонував ударити ракетою "по спеціально для цього підготовленому ядерному полігону, на який самі американці ці ракети скеровують"
Фото: eafedorov.ru
Депутат російської Держдуми від "Единой России" Євген Федоров запропонував завдати удару ядерною зброєю по військовому полігону у США у відповідь на "танки на території Радянського Союзу". Про це депутат заявив в ефірі YouTube-каналу "Национальный курс" 14 січня.

Говорячи про коронавірус і розвиток нових штамів, він запропонував "вирішувати проблему геополітично".

"І удар по лабораторії або штурм нашими десантниками лабораторії під Алма-Атою цілком може бути демонстрацією рішучості. Наприклад. А може бути – ну, я зараз фантазую, запуск ядерної ракети, однієї з наших ракет по штату Невада в Америці, і навіть ядерний вибух там на полігоні для демонстрації нашої рішучості, без згоди американців", – сказав депутат.

Федоров вважає, що такі сценарії приведуть до "формування в американців, з огляду на їхній менталітет, способу домовитися з Росією". Водночас він зазначив, що США все ж таки треба попередити, "щоб вони не рвонули у відповідь".

Під "лабораторією під Алма-Атою" Федоров, імовірно, має на увазі Національний науковий центр особливо небезпечних інфекцій імені Масгута Айкімбаєва, на базі якого за фінансування Пентагону було збудовано Центральну референтну лабораторію. У зв'язку із нею в російських та казахстанських ЗМІ лунали чутки про "біологічну зброю". 2020 року МЗС Казахстану спростувало їх і підкреслило, що лабораторія повністю належить республіці, її фінансують виключно з бюджету країни і весь штат співробітників складається з вітчизняних фахівців.

Депутат наголосив, що треба "перенести порядок денний на територію США".

"Удар по Неваді балістичною ракетою – це удар по спеціально для цього підготовленому ядерному полігону, на який самі американці ці ракети скеровують. Із попередженням за два-три дні. Жодної людини не загине, це буде суто демонстрація рішучості. Ми скажемо: "Хлопці! Ви вчинили акт порушення нашої безпеки. Ваші танки на нашій території Радянського Союзу. Радянський Союз ви визнали за підсумками Другої світової війни. Ми маємо право розмістити наші сили на вашій території", – заявив політик.

Євген Федоров є також засновником російського "Національно-визвольного руху", мета якого, як повідомляють на його сайті, – "звільнення Російської Федерації від колоніальної залежності США завдяки відновленню суверенітету через референдум про зміну конституції".

Контекст:

У березні 2014 року ведучий Дмитро Кисельов в ефірі передачі "Вести недели" на каналі "Росія 24" заявив, що Росія – єдина країна, здатна перетворити США на "радіоактивний попіл".

У жовтні 2016 року президент РФ Володимир Путін підписав указ про припинення дії угоди зі США щодо утилізації плутонію. Як написано в указі, причиною рішення стали "недружні дії" США.

За даними Стокгольмського інституту досліджень проблем миру (SIPRI), станом на початок 2021 року дев'ять ядерних держав США, Росія, Великобританія, Франція, Китай, Індія, Пакистан, Ізраїль та Північна Корея скоротили загальну кількість ядерних боєголовок із 13 400 одиниць до 13 080. Водночас кількість розгорнутих ядерних боєприпасів у світі зросла із 3720 до 3825, 2000 з них (майже всі належать Росії та США) були у стані підвищеної бойової готовності. Росії та США належить понад 90% світової ядерної зброї (за оцінкою SIPRI, у Росії зараз 6255 боєголовок, у США 5550).

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш 21 жовтня 2021 року заявив, що у світі почалася нова гонка озброєнь. "Ядерний ризик зараз на найвищому рівні за останні 40 років", – сказав він.