Дитяча омбудсменка РФ зізналася, що незаконно усиновила депортованого "з підвалу" окупованого Маріуполя хлопчика

За даними мінфіну США, Львова-Бєлова безпосередньо керувала зусиллями Росії щодо депортації тисяч українських дітей у РФ
Фото: Мария Львова-Белова / Telegram
350 дітей-сиріт з окупованої Росією частини Донбасу незаконно влаштовано у прийомні сім'ї у 16 регіонах РФ.

Про це 26 жовтня на пресконференції розповіла дитяча омбудсменка Росії Марія Львова-Бєлова. Відеозапис заходу опублікували в її Telegram.

Львова-Бєлова зізналася, що усиновила хлопчика "з підвалу" тимчасово захопленого російськими окупантами Маріуполя Донецької області.

За її словами, загалом із Донбасу до Росії вивезли до 2 тис. дітей-сиріт.

Віцепрем'єр-міністерка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук заявляла, що росіян, які незаконно усиновили українських дітей, покарають.

"Я хочу попередити тих, хто зараз думає, що він може взяти під опіку таку дитину або її може на території РФ усиновити, – вони так само будуть співучасниками злочинів. Ми вже маємо прізвища тих росіян, які це роблять. І я хочу їх також попередити і зафіксувати, бо це буде потрібно для Міжнародного кримінального суду. Вони будуть нести за це відповідальність, – зазначала віцепрем'єрка. – Ми не дозволяли всиновлювати наших дітей… Якщо є діти, вони [росіяни] повинні нам засигналізувати, і ми готові приїхати й забрати дітей".

Контекст:

У Росії 18 червня заявляли, що вивезли на свою територію понад 1,9 млн українців, зокрема 300 тис. дітей. Верещук із посиланням на дані розвідки говорила, що відомо про приблизно 1,2 млн депортованих, із них майже 240 тис. – діти.

7 вересня США звинуватили Росію в насильницькій депортації до 1,6 млн українців і проведенні так званих фільтрацій, до яких входить інвазивна перевірка безпеки, допити, поділ сімей і затримання. За даними США, лише у липні до Росії вивезли 1,8 тис. українських дітей.

Генеральний прокурор України Андрій Костін заявив в інтерв'ю LB.ua, яке опублікували 19 вересня, що на окуповані території України, Росію та Білорусь російські загарбники примусово депортували понад 7 тис. українських дітей.

Верещук 20 вересня повідомила, що російські загарбники вивезли до РФ щонайменше 2,1 тис. українських дітей, позбавлених батьківського піклування.

15 вересня США ввели санкції проти дитячої омбудсменки РФ Львової-Бєлової. За даними мінфіну США, вона безпосередньо керувала зусиллями Росії щодо депортації тисяч українських дітей до Росії та усиновленням українських дітей у російські сім'ї. Крім США, санкції проти Львової-Бєлової ввели Україна, ЄС, Великобританія, Канада, Швейцарія, Австралія, зазначають на сайті НАЗК.