"Упізнала? Чоловік дзвонить". – "Може, тебе вже десь зустрічати?" Тихановська вперше за чотири місяці поговорила із чоловіком

Тихановська: Відступати ми не можемо і ніколи цього не зробимо
Фото: ЕРА

Заарештованому білоруському блогеру Сергієві Тихановському дозволили телефонну розмову із дружиною Світланою, яка, за даними незалежного підрахунку голосів, виграла президентські вибори. Сергій порадив дружині жорсткіше домагатися звільнення політв'язнів.

Уперше за 134 дні (чотири місяці) лідерці білоруської опозиції Світлані Тихановській дозволили поговорити телефоном із заарештованим чоловіком, блогером Сергієм Тихановським. Подробиці розмови наводить Telegram-канал Тихановської.

"Упізнала? Чоловік дзвонить", – сказав Сергій на початку бесіди.

"Може, тебе вже десь зустрічати?" – запитала політикиня.

Тихановська зізналася, що тримається тільки завдяки підтримці білорусів. "Знаю, що відступати ми не можемо і ніколи цього не зробимо, поки вас усіх не буде звільнено", – заявила вона. Її чоловік порадив діяти жорсткіше.

На думку лідерки опозиції, переговори влади й опозиції неминучі.

Подружжя також пожартувало над словами президента Олександра Лукашенка, який стверджував, що видав Тихановській гроші для виїзду в Литву: "Вчора сказали, що тобі $15 тис. дали". – "Ну, плюс ще 900 тис. за диваном".

Тихановський збирався балотуватися у президенти Білорусі, але йому відмовили в реєстрації. Тоді він запропонував кандидатуру своєї дружини Світлани – і її зареєстрували. Тихановського затримали у травні на пікеті на підтримку висування дружини. Блогера звинуватили в "організації дій, що грубо порушують громадський порядок", він перебуває в СІЗО.

У Білорусі від 9 серпня тривають масові акції протесту через фальсифікацію результатів голосування на виборах президента, на яких, за офіційними даними, переміг Лукашенко. Водночас альтернативні екзитполи засвідчили впевнену перемогу опозиційної кандидатки Світлани Тихановської.

Білоруські силовики жорстко розганяли мітингувальників. Вони застосовували світлошумові гранати, гумові кулі та водомети. За час протестів сотні демонстрантів дістали травми і поранення, було затримано 13 тис. осіб. За офіційними даними, загинуло четверо учасників мітингів.

Тихановська після виборів була змушена покинути Білорусь.

Лукашенко 23 вересня обійняв посаду президента. Уперше в історії Білорусі інавгурації не анонсували і не транслювали по телебаченню. Низка держав, зокрема США, Великобританія, Канада, Німеччина, Латвія, Литва, Норвегія, Польща, Данія та Чехія, не визнала Лукашенка обраним главою держави.

10 жовтня Лукашенко відвідав слідчий ізолятор КДБ, де провів чотиригодинну зустріч із деякими заарештованими представниками опозиції. Зміст розмови не розголошують.

У Білорусі проти опозиціонерів завели понад 300 кримінальних справ, правозахисники визнали 94 людей (зокрема Тихановського) політичними в'язнями.