У рейтинг найвпливовіших людей світу за версією Time увійшло дві українки

Time опублікував свій список 100 найвпливовіших людей світу
Фото: depositphotos.com
Американський журнал Time 13 квітня опублікував щорічний список найвпливовіших людей планети – Time100. У список увійшли дві українки: перша леді Олена Зеленська і правозахисниця та нобелівська лауреатка Олександра Матвійчук.

Вони потрапили в категорію "Лідери", а Зеленська її очолила. Статтю про дружину президента України написала перша леді США Джилл Байден. Вона зазначила, що вперше зустріла Зеленську, коли відвідувала Ужгород 2022 року.

"Інстинктивно ми обійнялися  дві матері, дві нації, які об'єдналися заради миру... Вона могла забрати свою сім'ю й утекти. Яка мати стала б засуджувати її? Проте вона залишається. Вона залишається, бо свобода і демократія заслуговують на захисників. Вона залишається, щоб показати світові, що серце і надія можуть змусити навіть найбільшого тирана здатися маленьким. Вона залишається заради своїх дітей заради їхнього майбутнього і майбутнього всіх українців", – ідеться у статті першої леді США.

Скріншот: time.com

Статтю про Матвійчук написала колишня держсекретарка США Гілларі Клінтон. Вона наголосила, що 39-річна Матвійчук "присвятила своє життя захисту демократії".

"Робота, яку роблять Олександра та її організація, така актуальна і важлива. Документуючи звірства Росії, вона доводить, що жінки – не просто жертви війни, вони можуть бути провідниками миру та справедливості", – написала Клінтон.

Скріншот: time.com

Контекст:

2022 року в рейтинг Time100 потрапило троє українців: президент України Володимир Зеленський (категорія "Лідери"), головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний (категорія "Лідери") та головна редакторка видання "Українська правда" Севгіль Мусаєва (категорія "Новатори").

Окрім того, журнал Time назвав людиною 2022 року Зеленського і "дух України". Як символи "духу України" поруч із центральним фото Зеленського на обкладинці журналу було зображено парамедикиню Юлію Паєвську (Тайру), українського ресторатора Євгена Клопотенка, головну редакторку Kyiv Independent Ольгу Руденко, керівницю Харківського регіонального перинатального центру Ірину Кондратову й інших.

2022 року Зеленська і Матвійчук увійшли до списку 100 жінок планети, які, за версією ВВС, надихають і впливають на світ.