До спільної заяви за підсумками саміту миру не увійде заклик до виведення військ РФ з України – NHK

Деокупація України не буде пунктом підсумкової заяви країн – учасниць саміту миру, стверджує NHK
Фото: wikipedia.org (ілюстративне)

У проєкті спільної заяви за підсумками саміту миру, який відбудеться 13–15 червня у Швейцарії, згадано лише три з 10 пунктів формули миру, яку запропонувала Україна. Про це 11 червня повідомила японська телерадіокомпанія NHK, ознайомившись із документом.

NHK дістала проєкт спільної заяви, в якій фігурують лише пункти формули миру щодо безпеки атомних електростанцій, продовольчої безпеки, а також звільнення всіх ув'язнених і повернення дітей, депортованих до Росії. 

Однак у документі не згадано вимог щодо виведення російських військ з України та відновлення територіальної цілісності країни.

У проєкті спільної заяви також ідеться про те, що у досягненні миру мають брати участь усі сторони, з'ясувала NHK. Документ наголошує на важливості участі в дискусіях і країни-агресора РФ.

За словами дипломатичних джерел, які розмовляли з NHK, виведення російських військ та інші положення, до яких закликає Україна, не внесли до проєкту заяви з урахуванням позицій "деяких азійських і близькосхідних країн з економікою, що швидко зростає, які підтримують зв'язки з Росією".

Контекст:

У Швейцарії 15–16 червня відбудеться саміт миру, під час нього обговорюватимуть три пункти формули миру – ядерну безпеку, продовольчу безпеку та звільнення військовополонених та українських дітей, яких викрала Росія. Як наголошували в Офісі президента України, Київ наполягав, щоб країни-агресора Росії на першому саміті не було.

2 червня Зеленський повідомив, що участь у саміті миру підтвердили понад 100 держав та міжнародних організацій, але досі немає підтвердження участі деяких світових лідерів. За його словами, РФ шантажує деяких лідерів і намагається заблокувати участь деяких країн.

"Європейська правда", яка мала можливість ознайомитися з текстом підготовленого рішення саміту, зазначила 5 червня, що з документа прибрали основні ідеї, заради яких організовували конференцію. Поступки у проєкті підсумкового документа, за даними ЄП, протиснули Швейцарія і країни Глобального Півдня, а згода України на такий варіант здивувала західних партнерів Києва.