Президент Аргентини передумав і відвідає саміт миру у Швейцарії – ЗМІ

До Мілея звернулися із проханням бути на саміті
Фото: EPA

Президент Аргентини Хав'єр Мілей змінив наміри і все-таки відвідає саміт миру у Швейцарії. Про це пише видання Clarín 11 червня.

Це рішення було ухвалено в останню хвилину, ідеться у публікації. За даними видання, президент України Володимир Зеленський надіслав Мілею спеціальне послання, щоб той був хоча б на церемонії відкриття саміту на підтримку України, який відбудеться у швейцарському Бюргенштоку 15–16 червня.

Окрім того, приблизно 20 аргентинських організацій, які представляють 500-тисячну українську діаспору, звернулися до уряду з петицією з тим самим змістом.

За твердженнями деяких джерел видання, Мілею надходили прохання про участь у саміті не лише з Києва, а й із Вашингтона.

Аргентина поки що дала зрозуміти, що вона дотримується двох пунктів формули миру, яку буде презентовано ​​у Швейцарії: про радіологічну та ядерну безпеку і про відновлення територіальної цілісності України. Окрім того, Аргентина також погодилася приєднатися до Міжнародної коаліції щодо повернення українських дітей, яких насильно вивезла Росія.

Контекст:

У Швейцарії 15–16 червня відбудеться саміт миру, на ньому, як повідомив президент України Володимир Зеленський, обговорюватимуть три пункти формули миру – це ядерна безпека, продовольча безпека і звільнення військовополонених та українських дітей, викрадених Росією. Як зазначили в Офісі президента України, Київ наполягав, щоб країни-агресора Росії на першому саміті не було.

2 червня Зеленський повідомив, що участь у саміті миру підтвердило понад 100 держав і міжнародних організацій, але досі немає підтвердження участі деяких світових лідерів. За його словами, РФ шантажує деяких лідерів та намагається заблокувати участь деяких країн.

Видання La Nacion 6 червня повідомило з посиланням на високопоставлені джерела, що Мілей не поїде на саміт миру. Співрозмовники журналістів розповіли, що відмова від поїздки пов'язана зокрема з тим, що Мілей хотів бути в Аргентині у дні національних свят: 17 червня (національний День латиноамериканської свободи) і 20 червня (День прапора).