Дочка ректора гірничого університету у Санкт-Петербурзі заявила про причетність свого батька до появи "Фабрики тролів"

Засновників руху "Жизнь молодая" добирав особисто ректор Литвиненко, стверджує його донька
Фото: spmi.ru

За інформацією дочки ректора гірничого університету Санкт-Петербурга Володимира Литвиненка Ольги, основою для "фабрики тролів" став зареєстрований у 2007 році молодіжний рух "Жизнь молодая".

Біля витоків "Агентства интернет-исследований" – так званої фабрики тролів, розташованої у Санкт-Петербурзі, – стояв ректор гірничого університету в російському Санкт-Петербурзі Володимир Литвиненко. Про це "Радио Свобода" повідомила його дочка Ольга, яка набула громадянства Польщі.

За інформацією Ольги Литвиненко, основою для "фабрики тролів" став зареєстрований у 2007 році молодіжний рух "Жизнь молодая", який вона очолювала.

"До складу засновників увійшло 18 осіб. Це були студенти гірничого університету. Їх добирав особисто ректор Литвиненко. Це були студенти, на яких або був якийсь компромат, або просто фанатично лояльні до путінського режиму... Або студенти, які боялися відрахування. Ректор особисто проводив із кожним інтерв'ю, знав їх особисто, платив їм готівкою, іноді просив про це мене", – розповіла вона.

Дочка ректора зазначила, що їй доручили залучати нових людей, а учасники руху могли приводити у "Жизнь молодую" тільки комп'ютерників.

За гроші людей, причетних до Ради Федерації РФ, закуповували обладнання, зокрема комп'ютери і сервери.

Російський підприємець Євген Пригожин, якого ЗМІ називають "кухарем" президента РФ Володимира Путіна, тоді, за словами Ольги Литвиненко, допомагав руху матеріально.

"Потім я дізналася, що у селищі Ольгіно, поблизу Петербурга, Пригожин спорудив спеціальну будівлю, ніби великий заміський будинок, у якому все це обладнання і стали розміщувати. Я там ніколи не була, тому що технічні питання мене не цікавили. Я знала, що відібраних молодих людей, які дали розписки, стали розміщувати у цій будівлі, і вони виконували там якусь незрозумілу мені спочатку роботу. Пізніше вже батько і Пригожин розповіли мені про їхній задум організувати якийсь хакерський пункт, де ці хлопці і дівчата робитимуть усілякі комп'ютерні дії, необхідні для поширення путінської пропаганди у мережі, зокрема за кордоном", – зазначила вона.

Жінка розповіла, що у 2010 році відмовилася брати участь у русі і наполягла на його ліквідації.

"Я зрозуміла тоді, чим займаються люди в цій будівлі в Ольгіно: хакерськими атаками і незаконними діями в інтернеті. Пригожин і батько довго намагалися мене переконати, щоб я не руйнувала так добре вибудувану ними систему для добору кадрів, але я не погодилася", – згадує Литвиненко.

Володимир Литвиненко, за словами його дочки, написав для Путіна кандидатську дисертацію, яку у 1997 році захистив нинішній президент РФ.

Співробітники "фабрики тролів" зареєстрували численні акаунти у соцмережах, щоб перетворити вигаданих громадян США на "лідерів громадської думки". Від імені цих американців росіяни писали пости на теми економіки і зовнішньої політики США. Працювали у денні і нічні зміни, щоб публікувати пости в потрібний час із урахуванням часового поясу. Для написання актуальних текстів вони також користувалися списком американських свят.