Дружина вбитого президента Гаїті перебуває у тяжкому стані

Мартін Моїз (ліворуч) проходить лікування, її чоловік (праворуч) загинув унаслідок нападу у столиці Гаїті
Фото: EPA
Перша леді Гаїті Мартін Моїз після збройного нападу в ніч на 7 липня в Порт-о-Пренсі, унаслідок якого загинув її чоловік, президент Жовенель Моїз, перебуває у тяжкому стані. Про це повідомило Haiti Libre.

У країні розглядають можливість її переведення для лікування у США або Домініканську Республіку.

Раніше ЗМІ повідомили, що перша леді померла, проте посол Гаїті в Домініканській Республіці Сміт Августін заявив, що Мартін Моїз жива.

Одна з дітей президента, яка була присутньою під час нападу на резиденцію, не постраждала, уточнило видання Le Nouvelliste.

В.о. прем'єр-міністра Гаїті Клод Жозеф 7 липня виступив по національному телебаченню й оголосив у країні надзвичайний стан, повідомило Le Nouvelliste.

Жозеф запевнив, що ситуація у країні під контролем, і закликав громадян зберігати спокій.

"Я поділяю горе дружини президента, яка була з ним. Поділяю горе дітей президента. Для мене пріоритетом є помістити їх у безпечне місце", – сказав в.о. прем'єра.

Він зазначив, що першій леді надають необхідну допомогу.

За інформацією Жозефа, люди, що напали на резиденцію президента, розмовляли іспанською та англійською. В.о. прем'єр-міністра запевнив, що винні у смерті Моїза не залишаться безкарними.

Протягом останніх місяців у республіці відбувалися акції протесту проти президента. У країні ростуть злидні й голод, це триває на тлі розгулу бандитизму, написало 7 липня The New York Times.

Експерти прогнозують, що вбивство Моїза може спровокувати сплеск насильства у країні.

Населення Гаїті становить 10 млн осіб, це одна з найбідніших країн Америки.

Контекст:

Президента Гаїті Жовенеля Моїза 7 липня вбили під час збройного нападу на приватну резиденцію у столиці Порт-о-Пренсі.

Моїз обіймав посаду президента Гаїті із 7 лютого 2017 року. 2018 року у країні відбулися протести через правління Моїза. Президента Гаїті звинувачували в тому, що він не розслідував справ про корупцію колишнього уряду країни, мітингувальники вимагали його відставки.

У лютому цього року уряд Гаїті повідомив про затримання понад 20 осіб за обвинуваченнями у причетності до змови з метою повалення й убивства Моїза.