Дуда вирушає у турне Європою, щоб лобіювати кандидатство України в ЄС. Але без Чапутової

Дуда говоритиме з європейськими політиками про статус кандидата в ЄС для України та експорт зерна
Фото: EPA
Президент Польщі Анджей Дуда відвідає низку країн, щоб переконати їх підтримати надання Україні статусу кандидата у члени Європейського союзу. Про це 8 червня повідомила канцелярія президента Польщі.

Планують, що Дуда відвідає Португалію та Італію, після чого 9 червня у Румунії візьме участь у саміті "Бухарестської дев'ятки", східного флангу НАТО.

Також Дуда планує порушувати питання відновлення експорту зерна з України.

"Ми поговоримо про те, як створити міжнародний тиск, щоб це вдалося, і як подолати цю величезну проблему. Ми також поговоримо про статус кандидата в ЄС для України", – заявив Дуда.

Глава бюро міжнародної політики президента Якуб Кумох наголосив, що ця подорож – частина кампанії за Україну, про яку оголосили президенти Польщі та Словаччини під час нещодавньої зустрічі у Братиславі.

"Наші країни за підтримки Естонії, Литви та Латвії переконуватимуть надати Україні статус кандидата", – заявив він.

Планували, що президент Польщі та президентка Словаччини Зузана Чапутова здійснюватимуть спільні візити із цією метою. Але Чапутова не зможе супроводжувати Дуду через позитивний тест на коронавірус, пояснили в канцелярії.

Дуда обіцяв, що "не заспокоїться, доки Україна не стане повноправним членом ЄС".

Контекст:

28 лютого, за чотири дні після початку повномасштабного вторгнення Росії, Україна подала заявку на вступ до Євросоюзу. Президент України Володимир Зеленський заявляв, що в умовах, які склалися, розраховує на приєднання до блоку за спеціальною процедурою.

Європейський парламент підтримав надання Україні статусу кандидата на вступ у ЄС. Згодом відбувся неформальний саміт лідерів ЄС, на якому було ухвалено рішення, яке, як вважають у МЗС України, свідчить про те, що Україна буде членом ЄС.

Під час візиту до Києва 8 квітня глава Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн передала Зеленському опитувальник, необхідний для визначення готовності держави, яка подала заявку на членство в ЄС, розпочинати переговори про вступ. 16 травня єврокомісар із питань розширення та політики добросусідства Олівер Варгеї повідомив, що Євросоюз одержав усі відповіді України в опитувальнику ЄС, Єврокомісія готує висновок.

Засідання Європейської ради, на якому ухвалюватимуть рішення про статус України, відбудеться у червні. Україна розраховує дістати позитивну відповідь щодо статусу кандидата у члени ЄС, зазначив президент.

Верховний представник ЄС із питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель вважає, що Єврокомісія підготує висновок для Європейської ради за заявкою України "дуже швидко".