Два енергоблоки Новочеркаської ДРЕС у Ростовській області РФ виведено з експлуатації після атаки дронів

Новочеркаська ДРЕС – одна з найбільших теплових електростанцій на півдні РФ
Фото: novocherkassk.net

На Новочеркаській ДРЕС у Ростовській області Росії в ніч проти 25 березня сталася пожежа. Про це губернатор області Василь Голубєв повідомив у Telegram.

За його словами, вогонь швидко загасили, постраждалих немає. З ладу виведено два енергоблоки.

"Через пожежу автоматично вимкнулися високовольтні лінії 330 кВ – Тихорецька й Ростовська. Зараз енергопостачання споживачів відновили. З експлуатації тимчасово виведено два енергоблоки ДРЕС", – написав чиновник.

Місцеві жителі чули вибухи на станції, пише Telegram-канал Astra.

Baza стверджує, що Новочеркаську ДРЕС атакувало одразу кілька безпілотників. Імовірно, обстріл розпочався о 1.30.

"Офіційно інформації про атаку безпілотників не підтверджували", – ідеться в повідомленні.

Новочеркаська ДРЕС – одна з найбільших теплових електростанцій на півдні РФ, зазначає РБК. Її ввели в експлуатацію 1965 року, вона розташована в місті Новочеркаськ, за 53 км від Ростова-на-Дону.

У міноборони країни-агресора стверджують, що перехопили вночі 11 українських дронів над територією Ростовської області.

Контекст:

Останнім часом Україна посилила повітряні атаки на військові та стратегічні об'єкти на території Росії. Відповідальність за частину інцидентів неофіційно взяли на себе СБУ й військова розвідка України.

Серед головних цілей ударів дронами-камікадзе – виснаження російських систем ППО і знищення авіації, а також завдання збитків військово-виробничим потужностям. Про це глава ГУР МО Кирило Буданов заявив в інтерв'ю виданню The Economist, опублікованому 17 вересня 2023 року. Він додав, що пріоритетною ціллю є російські військові підприємства, які працюють у сфері ракетобудування.

Від початку року Україна також активізувала атаки на нафтогазові об'єкти на території Росії – НПЗ, нафтобази й газові термінали. Як зазначило The Moscow Times, у Росії через пошкодження підприємств паливної галузі експорт бензину впав на 37%, дизельного пального – на 23%. Із 1 березня експорт бензину в РФ заборонили на пів року.