Джонсон не претендуватиме на пост прем'єра Великобританії

Джонсон заявив, що його у перегонах на посаду лідера партії підтримало 102 депутати
Фото: EPA

Колишній прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон 23 жовтня оголосив, що не балотуватиметься в лідери консерваторів, а отже, і на посаду прем'єра. Про це повідомляє BBC.

За словами Джонсона, він дійшов висновку, що "це було б просто неправильно", оскільки "ви не можете ефективно керувати, якщо у вас немає єдиної партії у парламенті".

Водночас експрем'єр додав, що його висування на посаду лідера партії підтримало 102 депутати за необхідних 100. BBC зазначає, що лише 57 депутатів публічно заявили про свою підтримку.

Контекст:

Джонсон обіймав посаду прем'єра Великобританії з липня 2019 року. 7 липня 2022-го на тлі низки скандалів він оголосив про відставку.

Надалі на виборах лідера Консервативної партії, які проводили в липні вересні, перемогла Ліз Трасс. 6 вересня вона офіційно розпочала виконання обов'язків прем'єр-міністра Великобританії. 20 жовтня вона подала у відставку.

Результати опитування 530 членів Консервативної партії, опубліковані за два дні до її відставки, свідчать, що 32% консерваторів хотіли б на її місці побачити Джонсона. 23% підтримали б колишнього главу міністерства фінансів і конкурента Трасс у боротьбі за крісло прем'єра Ріші Сунака, 10% міністра оборони Бена Воллеса.

Публічно про свою участь у перегонах заявили лідерка британської Палати громад Пенні Мордонт і Сунак.