Джонсон закликав до термінової зустрічі всіх лідерів НАТО, Польща та країни Балтії розпочинають консультації щодо безпеки Альянсу

Джонсон ініціює обговорення ситуації в Україні з лідерами G7 та НАТО
Фото: EPA
Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон назвав нове вторгнення РФ в Україну катастрофою для Європейського континенту і закликав до термінової зустрічі всіх лідерів НАТО. Повідомлення опубліковано в його Twitter.

"Це катастрофа для нашого континенту. Сьогодні вранці я звернуся до нації щодо російського вторгнення в Україну. Я також спілкуватимуся з іншими лідерами G7 і закликаю до термінової зустрічі всіх лідерів НАТО якнайшвидше", – написав Джонсон.

Естонія, Латвія, Литва та Польща ініціюють консультації в НАТО на підставі 4 статті договору Альянсу, інформують на сайті уряду Естонії. "Згідно зі статтею 4 договору НАТО, союзники консультуються завжди, коли, на думку когось із них, територіальна цілісність, політичний суверенітет або безпека будь-якого з членів договору опиняються під загрозою", – ідеться в повідомленні.

"Широкомасштабна воєнна агресія Росії становить небезпеку для всього світу й усіх держав НАТО, тому необхідно ініціювати консультації НАТО щодо зміцнення захисту країн – членів Альянсу, щоб вжити додаткових заходів для зміцнення безпеки країн – членів НАТО. Найвагоміша відповідь на широкомасштабну російську агресію – це єдність", – заявила прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас.

Консультації за статтею 4 можуть привести до колективних дій 30 держав-членів НАТО, зазначає CNN із посиланням на пресслужбу Альянсу.

Статтю 4 застосовували шість разів від моменту створення Альянсу 1949 року, з них п'ять разів – Туреччина. Крім того, Польща застосувала статтю 4 2014 року, після попередньої російської агресії в Україні.

Контекст:

Приблизно о 5.00 24 лютого президент РФ Володимир Путін оголосив про "спеціальну воєнну операцію" російських військ в Україні. Він заявив, що її ціль емілітаризація та денацифікація України".

Після звернення Путіна в багатьох містах України, зокрема в Києві, Харкові, Дніпрі, Одесі, почали повідомляти про звуки вибухів.

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний розповів, що приблизно о 5.00 збройні сили Російської Федерації почали обстрілювати українські позиції на сході країни, завдали ракетно-бомбових ударів по аеродромах та військових об'єктах Збройних сил. Водночас Росія розпочала артилерійські обстріли території України вздовж державного кордону і на кордоні з тимчасово окупованим Кримом.

Держприкордонслужба України повідомила, що Росія атакувала кордон України в п'яти областях (Луганській, Сумській, Харківській, Чернігівській та Житомирській), зокрема з боку Білорусі.

Президент України Володимир Зеленський уранці 24 лютого оголосив про введення воєнного стану по всій країні. Верховна Рада затвердила це рішення.