Ефективність COVID-вакцин через штам "Омікрон" значно знизиться – глава Moderna

За словами Банселя, компаніям потрібні місяці, щоб розробити вакцини для штаму "Омікрон"

Фото: EPA

Головний виконавчий директор компанії Moderna Стефан Бансель вважає, що ефективність вакцин проти коронавірусу значно знизиться через новий штам "Омікрон". Про це повідомляє Financial Times.

За його словами, компаніям необхідні місяці, щоб розробити у великих масштабах вакцини, які будуть набагато ефективнішими у протистоянні штаму "Омікрон".

Також він упевнений, що "буде значне падіння" ефективності наявних вакцин. Наскільки сильним буде зниження, він поки що сказати не може, для цього потрібні додаткові дані від дослідників.

Виконавчий директор Moderna додав, що експерти не очікували на появу такого варіанта, як "Омікрон", ще принаймні один або два роки.

Контекст:

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року ВООЗ оголосила поширення коронавірусу пандемією.

У ПАР 22 листопада виявили новий варіант коронавірусу B.1.1.529, що має велику кількість мутацій, які викликають занепокоєння. ВООЗ надала йому назву "Омікрон".

У ВООЗ зазначають, що попередні дані свідчать про підвищений ризик повторного зараження цим варіантом порівняно з іншими.

В Україні поки що не виявили такої мутації. У зв'язку з поширенням штаму Міністерство закордонних справ 29 листопада рекомендувало українцям відмовитися від поїздок у сім країн.