Поява штаму коронавірусу "Омікрон" потребує термінової реакції міжнародної спільноти – глави МОЗ G7

Новий варіант коронавірусу B.1.1.529 виявили 22 листопада у ПАР

Фото: EPA

Поява нового штаму коронавірусу "Омікрон" потребує термінових дій міжнародної спільноти. Про це йдеться у заяві міністрів охорони здоров'я країн "Великої сімки" (G7) за підсумками екстреної зустрічі 29 листопада, опублікованій на сайті МОЗ Великобританії.

"Згідно з першими проведеними оцінками, міжнародна спільнота зіткнулася із загрозою нового варіанта COVID-19, який швидко передається, що потребує термінових дій", – зазначили у повідомленні.

Міністри G7 планують найближчими тижнями тісно співпрацювати зі Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ) та міжнародними партнерами, щоб моніторити та ділитися інформацією про штам "Омікрон". Глави МОЗ країн "Великої сімки" домовилися знову зустрітися у грудні.

У заяві наголосили, що міністри "високо оцінили зразкову роботу Південної Африки як у справі виявлення нового варіанта, так і попередження інших про нього".

У G7 входять Канада, Франція, Німеччина, Італія, Японія, США та Великобританія. Остання головує в об'єднанні у 2021 році.

Контекст:

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року у Китаї. 11 березня 2020 року ВООЗ оголосила поширення коронавірусу пандемією.

За даними ВООЗ станом на 29 листопада, у світі підтвердили майже 261,1 млн випадків коронавірусної інфекції COVID-19, померло приблизно 5,2 млн осіб.

У ПАР 22 листопада виявили новий варіант коронавірусу B.1.1.529, який має велику кількість мутацій, що викликають занепокоєння. ВООЗ надала йому назву "Омікрон".

У ВООЗ зазначають, що попередні дані свідчать про підвищений ризик повторного зараження цим варіантом порівняно з іншими.