Ексміністерку освіти Естонії звинуватили у купівлі кавової машини додому коштом міністерства

Репс працювала міністеркою освіти з 2016-го до 2020 року
Фото: EPA

Державна прокуратура Естонії 29 листопада висунула колишній міністерці освіти та науки, а нині депутатці Майліс Репс звинувачення у присвоєнні бюджетних коштів та шахрайстві. Про це повідомляє агентство ERR.

У прокуратурі стверджують, що, перебуваючи на посаді міністерки, Майліс Репс доручила співробітникам міністерства виконувати обов'язки, пов’язані з її дітьми.

Окрім того, Репс висунули звинувачення у незаконному використанні паливної картки міністерства освіти та науки і в покритті витрат на проведення свого дня народження у приміщеннях відомства.

Її також звинувачено у шахрайстві. Нібито коштом міністерства було придбано кавову машину, яку Репс використовувала у себе вдома. Також, зазначають правоохоронці, з бюджету міністерства сплачували дорожні витрати члена сім'ї Репс, транспорт та проживання, виділяли гроші на святкування ювілею політикині в одному із ресторанів.

Згідно з обвинуваченням, Майліс Репс витратила на свої особисті потреби майже 7500 із бюджету міністерства.

Як уточнила журналістам прессекретарка держпрокуратури Кайрі Кюнгас, у понеділок обвинувальний акт також передали до суду.

Контекст:

Репс працювала міністеркою освіти з 2016 року. Вона також обіймала цю посаду в період із 2002-го до 2003 року і з 2005-го до 2007 року. Після звільнення з поста міністра Репс продовжила роботу як депутатка естонського парламенту.

У листопаді минулого року вона пішла у відставку після того, як ЗМІ повідомили, що вона на службовій машині возила дітей до школи. Тоді Репс підтвердила, що справді використовувала службову машину для особистих потреб. Вона зазначила, що автомобілем користувалася у неробочий час.