Ексрозвідник КДБ Швець: Путіну треба було продемонструвати Байдену, що він – головний "наглядач" за Росією на міжнародній арені

Швець про очікування Путіна від зустрічі з Байденом: Ви перестаєте Путіна "чмирити" і дасте йому свободу дій усередині країни. І тоді всі інші питання можна вирішити елементарно
Фото: Сергій Крилатов / Gordonua.com
Про цілі президента РФ Володимира Путіна і президента США Джо Байдена на їхній зустрічі у Женеві розповів однокурсник Путіна, колишній розвідник КДБ СРСР Юрій Швець у своєму відеоблозі 18 червня.

"Путіну потрібно було продемонструвати Байдену, що він та людина, яка може бути відповідальною за те, що робить Росія, насамперед на міжнародній арені й усередині країни. І саме з ним потрібно мати справу, він – головний "наглядач" за Росією на міжнародній арені", – заявив Швець.

Він зазначив, що його думку підтверджує стаття шефа московського бюро New York Times, яка вийшла в день зустрічі, де також ішлося про те, зокрема з посиланням на джерела в Кремлі, що Путін буде домагатися визнання своєї провідної ролі в Росії.

"Ви визнаєте, що Путін є головним, і перестаєте його, як кажуть деякі мої знайомі в Україні, "чмирити", і дасте йому свободу дій усередині країни. І тоді всі інші питання можна вирішити елементарно", – переказав Швець позицію, наведену у статті.

За його словами, метою Байдена зі свого боку було подивитися, в якому стані Путін і чи може він відповідати за Росію й виконувати свої обіцянки. Крім того, вважає Швець, Байден хотів передати послання від G7 і НАТО про те, що в разі, якщо режим Путіна і далі поводитиметься так, як сьогодні, санкції США щодо держборгу Росії буде розширено, і до них приєднаються європейські союзники.

Контекст:

Байден і Путін 16 червня зустрілися в Женеві на віллі XVIII століття, обгородженій барикадами і колючим дротом. У Білому домі заявляли, що саміт Байдена і Путіна – не подарунок Росії і що президент США не збирається йти на поступки главі Кремля. Путін зазначив, що не очікує "нічого проривного" від зустрічі з Байденом.

За підсумками зустрічі Путін назвав розмову з Байденом "дуже конструктивною" і результативною та заявив, що "промайнули зірниці довіри", а Байден визнав "гарною, позитивною" атмосферу зустрічі.

На зустрічі лідери країн домовилися повернути послів у столиці РФ і США. Байден заявив, що обговорював із Путіним теми прав людини, територіальної цілісності України, кібербезпеки, гуманітарної ситуації в Сирії, створення Іраном ядерної зброї, статусу Арктики як мирного регіону. Він передав Путіну перелік із 16 критично важливих структур, які має бути захищено від кібератак.