Ексспівробітниця Facebook у Сенаті США заявила, що соцмережа ставить прибуток вище за безпеку користувачів. Цукерберг відповів

Цукерберг назвав неправдивими слова Гауґен, яка в Сенаті заявила, що Facebook "ставить свої астрономічні прибутки вище за людей"
Фото: ЕРА

Ексменеджерка компанії Facebook Френсіс Гауґен 5 жовтня виступила на слуханні в Сенаті США і звинуватила Facebook у тому, що соцмережа ставить прибуток вище за безпеку користувачів.

Нарізки з її виступу оприлюднив канал CNN.

"Я тут сьогодні, тому що вважаю, що продукти Facebook шкодять дітям, розпалюють ворожнечу і послаблюють нашу демократію. Керівництво компанії знає, як зробити Facebook і Instagram безпечнішими, але не хоче вносити необхідні зміни, тому що ставить свої астрономічні прибутки вище за людей. Необхідними є дії Конгресу. Вони не вирішать цієї кризи без вашої допомоги", – заявила Гауґен у своєму вступному слові.

Ексменеджерка компанії виступала в Сенаті після масштабного збою в роботі Facebook, Instagram і WhatsApp.

"Я не знаю, чому він припинив роботу, але я знаю, що протягом більше ніж п'яти годин Facebook не використовували для поглиблення розбіжностей, дестабілізації демократій, а також для того, щоб молоді дівчата і жінки почувалися зле через своє тіло. Це також означає, що мільйони дрібних підприємств не змогли залучити потенційних клієнтів, а незліченні фотографії дітей радісно не вподобали сім'я і друзі по всьому світу", – зазначила вона і додала, що "вірить у потенціал" соціальної мережі.

3 жовтня вийшло інтерв'ю Гауґен програмі 60 Minutes на каналі CBS News, де вона висловила свої претензії до соцмережі. Ексменеджерка говорила The Wall Street Journal, що її мета – "урятувати" Facebook. На тлі її заяв акції компанії впали в ціні, гендиректор Facebook Марк Цукерберг, за оцінкою Bloomberg, за кілька годин збою втратив 7 млрд.

5 жовтня прессекретар Facebook Енді Стоун опублікував заяву директорки компанії Лєни Пітш, у якій ідеться, що Гауґен пропрацювала у Facebook менше ніж два роки, "не мала прямих підлеглих, ніколи не була на нарадах щодо ухвалення рішень із керівниками вищої ланки і понад шість разів давала свідчення про те, що не працювала над темою, про яку йдеться".

Після слухань у Сенаті й виступу Гауґен Цукерберг у Facebook заявив, що "багато тверджень" ексспівробітниці компанії "безглузді".

"Якби ми хотіли ігнорувати дослідження, навіщо б ми взагалі створювали провідну в галузі дослідницьку програму, щоб розібратися в цих важливих питаннях? Якби ми не дбали про боротьбу зі шкідливим контентом, то навіщо б ми найняли так багато людей, що займаються цим, як жодна інша компанія в нашій сфері – навіть більші, ніж ми? Якби ми хотіли приховувати наші показники, навіщо б ми встановлювали провідний у галузі стандарт прозорості та звітності про те, що ми робимо? І якби соціальні медіа були настільки відповідальними за поляризацію суспільства, як стверджують деякі люди, то чому ми фіксуємо зростання поляризації у США, тоді як у багатьох країнах світу з таким самим інтенсивним використанням соціальних медіа вона залишається на колишньому рівні або знижується? Ці звинувачення ґрунтуються на ідеї про те, що ми віддаємо пріоритет прибутку, а не безпеці й добробуту. Це просто неправда", – написав він.

Цукерберг назвав нелогічним аргумент, що Facebook заради прибутку навмисно просуває контент, який викликає у людей гнів.

"Ми заробляємо гроші на рекламі, і рекламодавці постійно говорять нам, що не хочуть, щоб їхня реклама була поруч зі шкідливим або агресивним контентом. І я не знаю жодної технологічної компанії, яка ставила б перед собою мету створювати продукти, що викликають у людей гнів або депресію. Моральні, ділові та продуктові стимули вказують у протилежному напрямку", – підкреслив він.

Контекст:

Facebook – найбільша соціальна мережа у світі. Згідно з даними VentureBeat, у квітні 2020 року кількість її активних користувачів перевищила 3 млрд.

Глобальний збій у роботі трьох продуктів компанії Facebook – застосунків Facebook, Instagram і WhatsApp – розпочався 4 жовтня приблизно о 18.45 за київським часом. Соцмережі були недоступними і в мобільній версії, і на десктопі. Приблизно о 1.20 5 жовтня за Києвом соцмережі почали повертатися до нормальної роботи.

Офіційною причиною збою у Facebook назвали зміни конфігурації маршрутизаторів.