Експерт ООН із позасудових страт попросила доступ до місця вбивства Хашоггі і має намір відвідати Саудівську Аравію

Експерт ООН із позасудових страт протягом тижня працюватиме в Туреччині у справі Хашоггі
Фото: ЕРА

Доповідач ООН із питань позасудових, прискорених або свавільних страт Агнес Каламард заявила, що комісія з трьох осіб намагатиметься встановити відповідальність усіх винних у вбивстві саудівського журналіста Джамала Хашоггі.

Доповідач ООН із питань позасудових, прискорених або свавільних страт Агнес Каламард попросила забезпечити їй доступ до місця вбивства опозиційного саудівського журналіста Джамала Хашоггі в консульстві Саудівської Аравії у Стамбулі і має намір відвідати королівство, повідомляє 26 січня Reuters.

Протягом тижня Каламард працюватиме в Туреччині на запрошення турецького уряду. Вона повідомила, що поки не дістала відповіді від саудівської влади.

Доповідач ООН повідомила, що юридична і судово-медична комісія з трьох осіб намагатиметься встановити відповідальність усіх винних у вбивстві.

Хашоггі критикував владу Саудівської Аравії, зокрема спадкоємного принца. Він вів власну колонку у Washington Post. Журналіст залишив Саудівську Аравію у 2017 році після арешту кількох близьких друзів. 2 жовтня 2018 року його вбили у Генконсульстві Саудівської Аравії у Стамбулі.

Президент Туреччини Реджеп Ердоган заявив, що вбити Хашоггі наказали "на найвищому рівні" в Саудівській Аравії.

4 грудня після зустрічі з директором ЦРУ американські сенатори заявили, що спадкоємний принц Саудівської Аравії Мухаммед ібн Салман винен у смерті Хашоггі.

28 листопада державний секретар США Майк Помпео повідомив, що у США немає прямих свідчень, що пов'язують убивство журналіста зі спадкоємним принцом.

13 грудня Сенат США ухвалив резолюцію, що обвинувачує саудівського принца в убивстві журналіста.

25 січня стало відомо, що Каламард очолить незалежне міжнародне розслідування вбивства Хашоггі.