Ексзаступник глави ЦРУ Девайн: Імовірність того, що Такер Карлсон – російський агент, дорівнює нулю

Девайн: Карлсон – заповзятлива людина, дуже успішний медійник
Фото: ЕРА

В інтерв'ю аналітику-міжнароднику Олександрові Демченку для YouTube-каналу засновника видання "ГОРДОН" Дмитра Гордона колишній заступник директора Центрального розвідуправління США Джек Девайн відповів на запитання, чи може виявитися російським агентом американський журналіст Такер Карлсон, який узяв інтерв'ю у президента країни-агресора РФ Володимира Путіна.

Демченко нагадав історії із главою Wikileaks Джуліаном Ассанжем і співробітником Центрального розвідувального управління та Агентства нацбезпеки США Едвардом Сноуденом, які "подавали себе як борців за свободу, а зрештою виявилося, що вони були учасниками, елементами спеціальних операцій російських спецслужб".

"Ні, я так не думаю, це різні випадки. Коли ми говоримо про Сноудена, це була молода людина, яка жила ілюзіями і вважала, що вона відіграє важливу роль. Він, імовірно, навіть не знав, якої він завдав шкоди. Можливо, він справді хотів допомогти світу, проте я слабо в це вірю. Якби Такер Карлсон вирішив жити в Москві, як Сноуден, ось тоді я сказав би, що стурбований", – відповів Девайн.

За його словами, неможливо жити в Росії "як іноземець, як Сноуден, якщо ви не співпрацюєте з російськими спецслужбами".

"Вам потрібні гроші, дах над головою. Так само було і з Ассанжем. Такеру Карлсону не треба переховуватися, тікати, шукати будинок, їжу. Я відкидаю ідею того, що Такер Карлсон є агентом чи співробітником російських спецслужб. Це не те, як росіяни діють. Ви не витягуєте своїх шпигунів у публічний простір. Це не дуже розумний крок", – пояснив Девайн.

Він наголосив, що "якщо це твій агент, ти його не запрошуєш до Москви і не розважаєш його".

"Ти не показуєш усім: о, подивіться, це мій хлопець! Я сказав би так: імовірність того, що Такер Карлсон – російський агент, дорівнює нулю. Карлсон – це заповзятлива людина, дуже успішний медійник, який втратив своє місце на каналі Fox News, але в якого безліч шанувальників. Він просто намагається збільшити свою аудиторію. Його поїздка до Москви йому в цьому допомогла", – вважає Девайн.

Контекст:

Карлсон – відомий американський журналіст, популярний серед консервативних виборців, прибічник експрезидента США Дональда Трампа. У 2009–2023 роках працював на консервативному каналі Fox News . Журналіст неодноразово робив антиукраїнські заяви, виступав проти надання американської допомоги Україні, а також ображав президента України Володимира Зеленського, називаючи його "маріонеткою США" та "диктатором у спортивному костюмі".

Інтерв'ю Карлсону – перше інтерв'ю, яке президент країни-агресора дав західному журналісту з моменту повномасштабного вторгнення РФ в Україну, нагадав NBC News. У цьому інтерв'ю Путін повторив російські пропагандистські наративи, що Україна – "штучна держава", нібито створена радянською владою, що війна Росії проти України – "до певної міри елемент громадянської війни".

В аналізі "ГОРДОН" ідеться, як Путін брехав про батька президента України Володимира Зеленського і навіть перебрехав власну брехню; хто такий Такер Карлсон і чи справді це інтерв'ю є настільки "доленосним", як стверджує спікер Путіна Дмитро Пєсков.