Ердоган і Путін поговорили телефоном. Анкара знову пропонує посередництво між Україною та РФ

Ердоган і Путін регулярно обговорюють війну між РФ та Україною
Фото: EPA (архів)
Президенти Росії і Туреччини Володимир Путін і Реджеп Ердоган 28 квітня провели телефонну розмову. Про це повідомили пресслужба Кремля і департамент комунікацій адміністрації президента Туреччини.

У Кремлі зазначили, що Путін висловив вдячність турецькому лідерові за сприяння в реалізації проведеного в аеропорту Анкари обміну російського громадянина Костянтина Ярошенка на громадянина США Тревора Ріда.

"Продовжили обговорення гуманітарних аспектів ситуації в Україні й на Донбасі, зокрема з урахуванням підсумків перемовин у Москві генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша. Домовлено про подальші контакти", – ідеться в повідомленні Кремля.

Зі свого боку, Ердоган заявив, що треба продовжувати координацію й тісний діалог між розвідками двох країн, що "сприятиме запобіганню гуманітарним трагедіям у регіоні та забезпеченню ситуації стабільності".

Ердоган також знову заявив про готовність "виявити ініціативу в питанні припинення війни між Росією та Україною і стати посередником на шляху до миру", повідомляє його пресслужба. Він висловив сподівання, що "імпульс, набраний на стамбульських перемовинах" між Києвом та Москвою, приведе в підсумку до довгострокового миру в регіоні.

Президент Туреччини запевнив, що Анкара продовжить рішучі та щирі кроки щодо відновлення миру між двома сусідніми державами.

Попередня розмова між політиками відбулася два дні тому, 26 квітня.

Контекст:

Ердоган пропонував організувати зустріч Путіна і президента України Володимира Зеленського й бути посередником між владою України та Росії у мирних перемовинах ще в листопаді 2021 року на тлі стягування російських військ до кордону з Україною.

Згодом він неодноразово повторював цю пропозицію. 29 березня у Стамбулі відбувся один із очних раундів переговорів України із РФ (кілька разів делегації зустрічалися у відеоформаті) щодо припинення війни.

Туреччина також заявляла про готовність стати однією із країн гарантів безпеки України після війни, але так, щоб самій не вступати у бойові дії.

Окрім того, Зеленський та Ердоган ще на початку квітня домовилися про вивезення морем поранених та загиблих з оточеного російськими окупантами Маріуполя Донецької області, але Росія не дала згоди.