Ердоган отримав другу дозу китайської вакцини проти COVID-19, яку замовила Україна

Перше щеплення Ердогану зробили в прямому ефірі
Фото: Recep Tayyip Erdoğan / Twitter
Президент Туреччини Реджеп Ердоган отримав першу дозу вакцини CoronaVac, яку розробила китайська компанія Sinovac Biotech, 14 січня. Сьогодні він пройшов ревакцинацію.

Президент Туреччини Реджеп Ердоган 11 лютого отримав другу дозу вакцини проти коронавірусної інфекції COVID-19. Про це він повідомив у Telegram.

Першу дозу Ердоган отримав 14 січня. Він вакцинувався двофазовою вакциною CoronaVac, яку розробила китайська компанія Sinovac Biotech. Процедуру транслювали в прямому ефірі.

Також сьогодні другу дозу щеплення отримав міністр охорони здоров'я Туреччини Фахреттін Коджа, інформує пресслужба відомства. Сьогодні, як пише Assosiated Press, у Туреччині робили щеплення людям віком від 70 років. Із 12 лютого у країні почнуть робити ін'єкції з другою дозою громадянам, старшим за 65 років, та їхнім парам, уточнив Коджа у Twitter.

Усього в Туреччині першу дозу препарату ввели 2,8 млн осіб (3,5% населення), ідеться в релізі міністерства охорони здоров'я.

Вакцина Sinovac Biotech є інактивованим препаратом, який випускають у шприці й зберігають за температури від +2 °С до +8 °С.

Міністерство охорони здоров'я України планує закупити в компанії "Лекхім" 1,9 млн доз вакцини CoronaVac виробництва Sinovac Biotech. "Лекхім" отримав квоту на ввезення в Україну 5 млн доз вакцини CoronaVac у першому півріччі 2021 року. Експертна організація StateWatch повідомила, що за контрактом перша партія вакцини CoronaVac (700 тис. доз) виробництва китайської компанії Sinovac має надійти в Україну не пізніше ніж 31 березня. Друга партія вакцин кількістю 1,2 млн доз має  надійти не пізніше ніж 31 травня.

За інформацією Reuters, "Лекхім" подав документи для реєстрації в Україні препарату CoronaVac, однак постачання можуть перенести на початок квітня через затримання з боку регулювальних органів.

Якщо до 31 травня компанія "Лекхім" не доправить усієї вакцини, банк має повернути ДП "Медичні закупівлі" 100% внесеної передоплати.

Вакцина компанії Sinovac проходила третій етап клінічних випробувань в Індонезії, Туреччині й Бразилії. У різних дослідженнях вона продемонструвала від 50,38% до 91,25% ефективності.

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.