Ердоган заявив, що тему геноциду вірмен "політизують треті сторони"

Ердоган (на фото) відреагував на заяву Байдена
Фото: ЕРА

Президент Туреччини Реджеп Ердоган 24 квітня звинуватив у втручанні у внутрішні справи країни "треті сторони" після того, як президент США Джо Байден публічно визнав геноцидом масові вбивства вірмен в Османській імперії.

Про це йдеться в листі Ердогана до константинопольського вірменського патріарха Саака Машаляна, опублікованому на сайті президента Туреччини.

"Ми не маємо допускати забуття культури співіснування турків і вірмен, яку примножували протягом сотень років і вважали прикладом для всього людства. З повагою шаную пам'ять вірмен Османської держави, загиблих у складних умовах Першої світової війни, висловлюю співчуття їхнім онукам. [...] Те, що дебати, які мають вести історики, політизували треті сторони і перетворили на інструмент втручання проти нашої країни, – це нікому не допомогло", – ідеться в листі.

У заяві, опублікованій на сайті міністерства закордонних справ Туреччини, зазначено, що Анкара засуджує заяву Байдена. У МЗС вважають, що президент США потрапив під вплив "радикальних вірменських кіл та антитурецьких угруповань".

Слова глави Білого дому про геноцид у міністерстві визнали необґрунтованими, глава відомства Мевлют Чавушоглу у Twitter назвав слова американського президента "популізмом".

"Цю заяву США, що спотворює історичні факти, ніколи не прийме совість турецького народу, вона відкриє глибоку рану, яка підриває нашу взаємну довіру і дружбу", – ідеться в заяві міністерства.

МЗС Туреччини закликало Байдена "виправити грубу помилку".

Контекст:

Криза у відносинах Туреччини і США виникла в середині липня 2019 року після бажання Анкари закупити у Росії системи ППО С-400. 12 липня на авіабазу Мюртед у турецькій провінції Анкара прибула перша партія компонентів російських зенітно-ракетних комплексів С-400. Про постачання другої партії зенітно-ракетних комплексів С-400 Туреччина і Росія принципово домовилися в червні 2020 року.

У грудні минулого року США ввели санкції проти Туреччини за закупівлю С-400. Ердоган назвав їх "атакою на суверенітет Туреччини".

29 жовтня 2019 року геноцид вірмен визнала Палата представників Конгресу США. 12 грудня резолюцію підтримав Сенат.

Масові вбивства і депортації вірмен, організовані владою Османської імперії, тривали з 1915-го до 1923 року. Під час цих репресій, за даними істориків, загинуло від 800 тис. до 1,5 млн вірмен. Актом геноциду ці події визнало понад 30 країн.